Magyar gazdaság

Igazságtalan adók? "Lesznek olyanok, akikre hiába vetik ki"

Több probléma is van a már többször felvetett ingatlanadó országos bevezetésével. Egyrészt egységesíteni kellene az adóformát, ugyanis vannak települések, ahol már szed az önkormányzat valamilyen ingatlan-típusú adót, máshol azonban nem.

A többi között kérdés, hogy minden ingatlantípusra kivetik-e, tehát cégeket vagy állami szerveket is érint, illetve, hogy négyzetméter vagy értékalapon vetik-e ki.

Ahhoz, hogy az ingatlanadót bevezessék, minden bizonnyal az érték-alapú ingatlanadózás lenne a legmegbízhatóbb, ehhez viszont ingatlankataszterre lenne szükség, egy olyan adatbázisra, ahol pontosan szerepel minden ingatlannak az értéke, vagy pedig évente fel kéne becsülni ezeket az ingatlanokat. Ilyen adatbázis nem áll rendelkezésre, létrehozásához egy-két év, illetve néhány milliárd forint szükséges" - nyilatkozta az InfoRádiónak Borsi László ingatlanszakértő.

A terület alapú ingatlanadó szerinte igazságtalanabb és bonyolultabb szabályozást igényel.

Zara László adótanácsadó szerint az ingatlanadóra épülő vagyonadó bevezetésének költségvetésbeli hatását leghamarabb 2011-ben lehetne érzékelni. További kérdés, tette hozzá, hogy milyen kedvezményeket és mentességeket illesztenek a szabályozásba.

"Lesznek olyanok, akikre hiába vetik ki, egyszerűen nem fogják tudni fizetni az adót, mert a jövedelmi helyzetük nem teszi ezt lehetővé. Gondoljunk itt a nyugdíjasok tulajdonában lévő budapesti ingatlanokra, amik lerobbant állapotban vannak. A legalacsonyabb mértékű adót sem biztos, hogy ki tudják fizetni" - figyelmeztetett az adószakértő.

Zara László adó
Kapcsolódó cikkek