Magyar gazdaság

"Megnevelik" az autósokat Bécsben

A Bécsi Városháza a napokban határozott arról az intézkedéscsomagról, amelynek nyomán évi ezer tonnával csökkenne a nitrogén-oxid kibocsátás a városban.

Az intézkedések elsősorban a közlekedést érintik: a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés további fejlesztése mellett támogatják a magisztrátusnál az alacsony károsanyag-kibocsátású járműflottákat és csökkentik a dízelautók arányát a teljes bécsi gépkocsiállományon belül.

Ehhez támogatást kaphatnak a taxisok, az autósiskolák valamint az autókölcsönzők. Nagy hangsúlyt fordítanának arra, hogy a jövendőbeli sofőrök már az autósiskolában elsajátítsák a megfelelő magatartást. Defenzív vezetéssel és a megfelelő keréknyomással ugyanis már sokat tehetnek a levegő tisztaságának megőrzéséért.

Az intézkedéscsomagtól azt várják, hogy ezer tonnával kevesebb nitrogén-oxid és 150 tonnával kevesebb nitrogén-dioxid jut majd a város levegőjébe, ami 8, illetve 15%-os csökkenést jelent.

Bécsben a levegőbe kerülő nitrogén-oxid és nitrogén-dioxid 56%-ka a közúti közlekedésből származik, 16%-a írható az ipar, a és az infrastruktúra számlájára. A maradék 28%-ért a háztartások, az erőművek és a távfűtőművek tehetők felelőssé.

nitrogén-dioxid kibocsátás Bécs nitrogén-oxid városháza magisztrátus
Kapcsolódó cikkek