Magyar gazdaság

Sok-sok milliárd forintunk bánja a gázvitát - Drasztikusak a vállalati költségek

Napi több milliárd forintos kiesést eredményezhet az, hogy kedden, ha csak egy napra is, elrendelték a II-es kategóriába sorolt ipari fogyasztók gázkorlátozását.

Noha a hét elején csak egy napra korlátozták az úgynevezett II-es kategóriába tartozó – tehát óránként 500-2500 köbméter gázt fogyasztó –, jellemzően ipari felhasználók gázkorlátozását, ez is naponta több milliárd forint kiesést okoz – nyilatkozta az Indexnek Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.

Számos nagyvállalat ugyanis kivár a gyártósorok újraindításával, ugyanis – orosz-ukrán megállapodás híján – továbbra is bizonytalan a gázellátás, márpedig egy-egy gyárleállításnak és újraindításnak drasztikus költségei vannak, mondja a szakértő.

A magyar ipar egyébként a nagyjából negyedrészét adja. Ha a teljes ipar leállna – igaz, ehhez az kellene, hogy a II.-es mellett a csütörtökön két alkategóriára bontott III.-as kategória gázfelhasználását is korlátozzák, amire szerdán már felkészítették az érintett cégeket, bár azóta nem volt szó ilyesmiről –, az egyetlen hét alatt a GDP 0,5 százalékának a meg nem termelését jelentené. És ebben a számban még nincs benne a szolgáltató szektornak az iparra alapozott része, így például az iparvállalatok szállítmányozó cégeinek teljesítménye – közölte  Némethné Pál Katalin.

A leállás okozta termeléskiesésért és veszteségekért nem jár kártérítés a cégeknek – ezt Gyurcsány Ferenc csütörtökön jelentette be, mondván: a legfontosabb feladat az ország gázellátásának a biztosítása.

A Magyar Suzuki és a MÁV Gépészet is csak hétfőre tervezi a munka újraindítását, míg a Bombardier dunakeszi üzemében szerdától határozatlan ideig tartó kényszerszünetet tartanak. Ugyanakkor számos nagyvállalat, így a Hankook, a Tondach, a keréktárcsákat gyártó Suoftec, az egészségügyi termékeket előállító Coloplast, a szénszálgyártó Zoltek, valamint a Wescast Autóipari Zrt. újraindult.

Ha a Naftogaz és a Gazprom továbbra sem tud megállapodni, és ismét, tartósan el kell rendelni a II. kategória korlátozását, akkor a nagyüzemek gyakorlatilag újra leállnak.

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft - Magyarország második legnagyobb gázimportőreként - 2009. január 9. napján - Magyarországon és az Európai Unióban is elsőként - beperelte a NAK Naftogaz Ukrajni-t és a Commission des Communautes européennes előtt bepanaszolta Ukrajnát!

Emellett pedig az felkérésére az OMV/EconGas két gázlogisztikai szakértőt küld az Oroszországból Ukrajnán keresztül az Európai Unió-ba irányuló gázszállításokat ellenőrző delegációba.

 

MÁV Gépészet Gyurcsány Wescast Autóipari Zrt Magyar Suzuki Tondach
Kapcsolódó cikkek