A mentőakciókkal járó fokozott pénzügyi terhek egyúttal olyan meggondolásokat is kiváltottak, hogy csökkenteni kellene a tartományok számát. A bankok államosításának lakossági támogatottságáról a Stern a német RTL televízióval együtt rendelt meg egy közvélemény-kutatást. Ennek során a megkérdezettek 60 százaléka fejezte ki egyetértését aziránt, hogy az állam vonjon teljes mértékben ellenőrzése alá olyan, megrendült helyzetben lévő hitelintézményeket, amelyeket mentőakció nélkül nem lehetne életben tartani. Jellemző azonban, hogy 31 százaléknyian elutasítanának ilyen beavatkozást.

Valamivel kevesebben – de még mindig 52 százaléknyian – támogatnák, hogy az állam részesedés megszerzésével siessen az Opel konszern megsegítésére, ezt azonban már a megkérdezettek 40 százaléka vetné el. A bankok közül jelenleg a müncheni Hypo Real Estate (HRE) áll olyan mértékben közel a bukáshoz, hogy állami segítséget kelljen igénybe vennie. A helyzet itt olyan súlyos, hogy legalább 90 százalékos állami részesedéssel felérő tőkejuttatásra lenne szükség a talponmaradáshoz. Néhány nagyrészvényes vonakodása – és az értékek számbavétele miatti vita – folytán az is elképzelhető, hogy a kormánynak kényszer-kivásárlással kell szanálnia az intézményt, az erről szóló törvénytervezet állítólag már előkészítési fázisban van.

A müncheni HRE mellett a hasonló profilú, északi regionális intézmény, a HSH Nordbank is súlyos helyzetben van, ezért ennek szanálásához a két érintett tartomány – Hamburg és Schleswig-Holstein – kormányának is hozzá kell járulnia. Emezek azonban pénzszűkével küszködnek, ami arra késztette a szövetségi parlamentben a szociáldemokraták frakcióvezetőjét, hogy ismét elővegye a tartományok számának csökkentéséről szóló javaslatot.

Peter Struck kijelentette, hogy a kérdést valamikor a következő évtizedben mindenképpen rendezni kell, ha fenn akarják tartani az ország versenyképességét. Ezért – mondta a politikus – célszerű lenne most lépni, amikor égetően nagy szükség lenne minden elérhető megtakarításra. Németországban jelenleg 16 tartomány működik, ezeknél – a kiterjedt felelősségi és jogkörök miatt – tekintélyes adminisztrációt kell fenntartani.

A változtatást egyébként a konzervatív uniópártok és az ottani szabaddemokraták is támogatják, mint azonban a Financial Times Deutschland emlékeztet, mégsem történik semmi évek óta. A bankok szanálásáról folyó vitát ismertetve a Der Spiegel utal arra, hogy a kérdés az Egyesült Államokban is napirenden van, ahol már azt vitatják, államosítani kell-e – legalább részben – olyan nagybankokat, mint a Citigroup vagy a Bank of America.

A lap rámutat, hogy a „köztulajdonba vételt” a tengerentúlon másként képzelik el, mert ott a kincstár csak elsőbbségi részvényekre tenne szert, amelyeknél ugyan van – mások előtti, kötelező – osztalékfizetés, de szavazati jog ilyen értékpapírokkal nem jár. Washingtonban a tőkejuttatásra úgy tekintenek, mint ami a hitelezési tevékenység felújításához szükséges, a kormány ott nem akar részt venni a megtámogatott intézmények irányításában – emlékeztet hetilap.