Magyar gazdaság

A vidéket is vonzóvá kell tenni

A válság miatt idén számolni kell bizonyos befektetői érdekeltségek – mint például a kapacitás-növelés – eltűnésével – mondta tegnapi szemináriumán Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

A szakértő szerint éppen ezért az önkormányzatoknak nemzetközi befektetői szemmel kell megvizsgálniuk azt, hogy városuk milyen típusú projektek megvalósítására képes.

Az ITD Hungary a Befektetésbarát Önkormányzatok Program keretén belül 2009 első félévében három modulból és számos regionális workshopból álló sorozattal készíti fel a befektetések fogadására Magyarország településeit és önkormányzatait.

Rétfalvi György elmondása szerint normális gazdasági helyzetben évente nagyjából 10 000 céget érnek el, ebből azonban mindössze 700-800 befektető érdeklődésével és szándékával érdemes foglalkozni.

Sőt, közülük mindössze 300-350 befektető látogat el Magyarországra, és az elmúlt évek tapasztalata alapján végül csak 50 dönt hazánk mellett. Rétfalvi György elmondása szerint tavaly 1,5 milliárd forintnyi valósult meg Magyarországon, és a projekt 8000 ember foglalkoztatását tette lehetővé.

Rétfalvi György ITD Hungary Befektetésbarát Önkormányzatok Program
Kapcsolódó cikkek