Magyar gazdaság

Fokozódik a lemaradásunk

A drámai GDP-adatok hátterében elsősorban a külpiacok befagyása, másrészt a régóta fokozódó versenyképességi lemaradásunk áll.

Már a tavalyi év végén erőteljes recesszióban volt a magyar gazdaság, a kilátások sem jobbak. 2008 utolsó negyedévében 2 százalékkal volt alacsonyabb a mint előző év azonos időszakában – derült ki a KSH és az Ecostat gyorsbecsléséből. Ez a negyedéves GDP-statisztika 1995-től rendelkezésre álló adatai közül a legrosszabb, és jócskán alulmúlja az előző időszak 0,8 százalékos adatát is. Naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékos, míg szezonálisan kiigazítva 1 százalékos éves csökkenés volt az október-decemberi időszakban.

Az elemzők valamivel kedvezőbb, de ugyancsak negatív GDP-statisztikára számítottak előzetesen, a zuhanásszerű csökkenést elsősorban a kivitel elakadása okozhatta. A szezonálisan kiigazított negyedéves GDP egy százalékkal lett kisebb az előző negyedévinél, és az előző időszak adatát is lefelé módosította a KSH -0,5 százalékra, így elmondható, hogy mély recesszióban van a magyar gazdaság.

Rosszul teljesített a hazai ipar az időszak során, és a pénzügyi szektor is megérezte a pénzpiaci viharokat, így ezek lehettek a fő visszahúzó erők, ugyanakkor pozitív irányban a mezőgazdaságot leszámítva szinte semmi sem hatott. A részletes adatok csak három hét múlva jelennek meg, de már most is sejthető, hogy az erőteljes exportcsökkenés mellett megindult a hazai fogyasztás visszaesése is. Emellett a beruházások növekedésének sem kedveztek a feltételek, így ez is inkább fékező, mint hajtóerőt jelenthetett.

A teljes 2008-as évre is igen szerény 0,6 százalékos növekedés adódott, ennek a felét is ráadásul a szökőnaphatása okozta, enélkül számítva ugyanis csak 0,3 százalékos éves átlagos növekedés volt. Ez az utóbbi tizenöt év leggyengébb teljesítményét jelzi, és minden jel arra mutat, hogy 2009-et nem ússzuk meg jelentős, akár 4-5 százalékos visszaesés nélkül. A külső tényezők javulása legkorábban a második fél évben javulhatnak, a versenyképességi lemaradásunkon pedig egyelőre nem is látszik, mikor tudunk érdemben korrigálni.

GDP lemaradás beruházások versenyképesség ipar válság recesszió
Kapcsolódó cikkek