Magyar gazdaság

Mégsem protekcionista a "Buy American"?

Minden országot óv a kereskedelmi bezárkózástól és az elakadt dohai forduló sikeres lezárására biztat Pascal Lamy WTO-vezető.

Megfelel a globális kereskedelmi szabályoknak az Egyesült Államok gazdaságélénkítő programjában a "Buy American" (Vásárolj amerikait!) klauzula megvalósításának módja. Ezt Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója nyilatkozta Szöulban a "Globális Korea 2009" szeminárium alkalmából.

Lamy ugyan "vegyes csomagnak" minősítette a klauzulát, és elismerte, hogy a "Buy American" növeli a protekcionista nyomást, ezzel együtt úgy ítélte meg, hogy annak véglegesített verziója már megfelel az USA által vállalt WTO-kötelezettségeknek.

"A rossz hír az, hogy a protekcionista nyomás már valóban itt van" - figyelmeztetett ugyanakkor a WTO-vezető. "Gazdaságilag nehéz időkben az embereknek oltalomra van szükségük, ám erre számos lehetőség kínálkozik, ami jobb a protekcionizmusnál" - idézte a Reuters a WTO-vezető szöuli nyilatkozatát. Óvott attól, hogy bárki engedjen a protekcionizmus csábításának, "a világ vezetőinek ellent kell állni a kísértésnek" - citálta szavait a Bloomberg.

Lamy szerint a világ húsz legnagyobb gazdaságának meg kell egyezni a globális kereskedelmi korlátok enyhítéséről az áprilisi londoni G20-csúcson.

lamy WTO Buy American
Kapcsolódó cikkek