Magyar gazdaság

Szeged pályázik a szuperlézerért

Magyarország kiemelt stratégiai célja egy európai kutatási nagyberendezés helyszínének megszerzése, ezért Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter irányításával hazánk pályázatot nyújtott be az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer befogadásának elnyerésére. A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország Szeged helyszínnel pályázik, tartalék helyszínnek pedig Pécset jelöli meg.

Egy tavaly szeptemberi kormánydöntésnek megfelelően Magyarország is pályázik a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI) által javasolt nagy kutatási infrastruktúra projektek egyikének magyarországi megvalósítására, elsődlegesen az Európai Neutronkutató Központ (ESS), másodlagosan az ELI projektre - áll az erről kiadott közleményben. Az ELI egy sportcsarnok méretű, nagyon rövid impulzusidejű, ebből adódóan, a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló szuperlézer megépítését célozza összeurópai összefogással.

A szakmailag legalkalmasabb magyar helyszín kiválasztása érdekében helyszínértékelő bizottságot állított fel Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. A szakértőkből álló testület az előre rögzített értékelési szempontok, a különböző helyszínek projektjavaslatai, valamint a helyszíni látogatások alapján készítette el döntési javaslatát. A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország Szeged helyszínnel pályázik, tartalék helyszínnek pedig Pécset jelöli meg. Az ESS-re egyébként debreceni helyszínnel indult Magyarország a versenyben.

Az ELI

Az ELI előkészítő projektjében francia irányítással 13 ország (köztük Magyarország) vesz részt a berendezés terveinek kidolgozásában. A berendezés megépítésére szóló helyszínpályázaton Magyarország mellett Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia versenyez. A végleges terv 2010-re készül el. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni. Egyedülállósága miatt még Nobel díjas eredményekre is lehet számítani, amelyekben akár magyar fizikusok is osztozhatnak majd.


-->

szuperlézer ESS
Kapcsolódó cikkek