Magyar gazdaság

Új, üres lakások - Mire számíthat az ingatlanpiac?

Az új lakások értékesítése éves szinten negyven százalékkal esett vissza, de a GKI Gazdaságkutató Zrt. által megkérdezettek többsége bízik a negatív folyamatok átmeneti jellegében.

Hat év után ismét elérte mélypontját a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe: értéke -21 ponton állt, ami az előző félévihez képest 11 pontos, a felmérések kezdete óta a legnagyobb visszaesést mutatja – írja a Népszabadság.

Ami az egyes részpiacokat illeti, az előző negyedévihez képest a budapesti lakáspiacon számottevően, a 2007 elejihez hasonló mértékűre nőtt a túlkínálat. Szinte zuhant a panelpiac, a pesti belváros pedig stagnált. Nyugat-Magyarországon összességében változatlan maradt, Kelet-Magyarországon a fővárosinál kevésbé, de számottevően romlott a helyzet.

Az Al Holding elemzéséből az is kiderül, hogy 2008 utolsó negyedévében alig több mint feleannyi új lakást értékesítettek Budapesten, mint 2007 azonos időszakában - ez éves szinten 40 százalékos visszaesést jelent, és a III. kerület kivételével valamennyi kerületet érinti.

A kínálaton belül az azonnal költözhető lakások száma az év közepére megnövekedett, és az év végére tovább nőtt, a negyedik negyedévben már közel 2300 olyan lakás szerepelt a budapesti kínálatban, amely már elkészült, de még nem került értékesítésre. Jelenleg mintegy 27 ezer olyan háztartás van, amely egy éven belül biztosan tervezi az építést vagy a vásárlást, s ezzel párhuzamosan a lakásfelújítási és -korszerűsítési tervek is visszaestek.

Az új építésű ingatlanok árának tekintetében a válaszadók a vidéki régiókban egyáltalán nem számítanak emelkedésre, és a budai zöldövezetekben is csak négyszázalékos drágulást tartanak elképzelhetőnek. Az emelkedés a többi ingatlantípus esetében is csak szerény mértékű lehet. A fővárosban a használt lakóingatlanok árának alakulására vonatkozó várakozások a legtöbb területen stagnálásra, a panellakások esetében egyértelmű csökkenésre utalnak. Kelet-Magyarországon erőteljesebb, Nyugat-Magyarországon enyhébb árcsökkenés valószínű.

ár vidék lakás újépítésű főváros használt ingatlan
Kapcsolódó cikkek