Magyar gazdaság

Veres: az EU rugalmasabb lehet az euróbevezetésnél

Nem zárható ki, hogy az EU változtat az eddigi eurócsatlakozási gyakorlatán Veres János szerint. A pénzügyminiszter az MTV Az Este című műsorában kedden úgy vélte: ez nem a feltételek lazítását jelenti, de nem zárható ki, hogy az EU a jelenleginél rugalmasabban kezelje az ERM 2 árfolyamrendszerben eltöltendő időre vonatkozó előírást.

Ha Magyarország 2009 végére teljesíti a maastrichti feltételeket, ehhez képest két év múlva bevezethető az euró, ugyanakkor elképzelhető, hogy a válság miatt az EU változtat a gyakorlatán - mondta. Erre vonatkozó ígéret ugyan nem hangzott el, de sok ország vetette már fel ennek szükségességét - tette hozzá. Veres János úgy vélte: ha a válság mélyül, az EU tagországaiban "lesz olyan törekvés", hogy a közös valuta jelentette "védőernyőt" a többi uniós tagországra is minél hamarabb kiterjesszék.

A Reformszövetség javaslataira vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta: az több lényeges ponton is találkozik a kormány elképzeléseivel, "nagy az átfedés". Hozzátette ugyanakkor: úgy látják, hogy a Reformszövetség kiadáscsökkentő javaslatainak "belső tartalma" nem teljesen megalapozott, de a következő napokban megkezdik az egyeztetéseket a vitatott kérdésekről.

erm 2 Veres János euró Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek