Magyar gazdaság

"A jelenlegi forintárfolyam már komoly veszélyekkel jár"

Válságkezelés és a forint árfolyamának stabilizálása – e két fő célkitűzést nevezte meg tegnap délelőtti előadásában Bokros Lajos volt pénzügyminiszter és Urbán László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Ma Magyarországon sem az adócsökkentés, sem egyéb fiskális-költségvetési eszközök bevetése nem merülhet fel a válság enyhítése érdekében, ezeket a lehetőségeket ugyanis – a költségvetési egyensúly és az államadósság rovására – hazánk már a korábbi években, „békeidőben” kimerítette – fogalmazott az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora.

Sokak szerint meg kell hajolni a válság súlya alatt, és el kell halasztani a reformokat, ám éppen ilyen körülmények között nincs más választásunk, mint elindítani a szerkezeti átalakításokat – mondta Bokros. A szerkezeti reformok következetes megvalósításával hazánk és a magyar kormány hitelességét is erősíteni lehet, erre pedig égető szükség van.

Ehhez kapcsolódott Urbán László véleménye, mely szerint a válság térségi szinten történő kezeléséről szóló, egyelőre sikertelennek bizonyult magyar kezdeményezés korántsem légből kapott. Ám itt mutatkozik meg, hogy egy ilyen javaslat az évek óta komoly gondokkal küszködő Magyarország részéről hiteltelen, míg ha az elképzelés egy „éltanuló”, stabil ország részéről hangzana el, jó esély lenne annak elfogadására.

Mindenáron meg kell állítani a nemzeti valuta mélyrepülését, a jelenlegi árfolyam ugyanis már komoly veszélyekkel jár: csökkenti a háztartások szabadon felhasználható jövedelmét, százmilliárd forintokkal növeli az adósságszolgálati terheket, és tovább mélyíti a válságot – hangsúlyozta.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

forint CEU reform AmCham Urbán bokros válság árfolyam
Kapcsolódó cikkek