Magyar gazdaság

ÁKK: Nem igaz, hogy totális csőd lenne az IMF-csomag nélkül

Leegyszerűsítőek és súlyosan egyoldalúak azok az elemzői vélemények, amelyek szerint az államadósság mindenképpen elszáll, ha az állam nem hajt végre azonnali radikális kiigazítást és továbbra is szabotálja az alapvető reformokat – állítja a Magyar Narancsnak az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató helyettese.

Borbély László András szerint az a kijelentés, hogy a magyar állampapírokat nem veszi senki, és ha nem lenne nemzetközi hitelcsomag, akkor totális csőd lenne, nem állja meg a helyét.

Az egyéves és a rövideb futamidejű állampapírok piaca jól működik. Ezenkívül elfogadhatóan műkösik a lakossági értékesítés is. Az IMF hitelcsomag mértéke jóval meghaladja az állam következő években jelentkező, kötvénymegújítási és nettó finanszírozási szükségletét.

Ez együtt idén olyan 5-7 milliárd euró, míg a csomag teljes összege 20 milliárd. Borbély László András a lapnak elmondta: az ország bruttó, a külfölddel szembeni adóssága 2007 végén 100 milliárd eurót tett ki, ebből 34 milliárd euró volt az állam külső tartozása, a többi a bankoké, vállalaltoké és a lakosságé.

Borbély László András ÁKK IMF-csomag
Kapcsolódó cikkek