Magyar gazdaság

Egyre kisebb a magyar adósság kockázata London szerint

A magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek jegyzése meredeken esett a londoni adósságpiacon - azaz a befektetők megítélésében enyhül a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázata. Igaz, ezt a kockázatot eddig sem tartották túl magasnak.

CDS

A "credit default swaps" műveletek a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek.

A CMA DataVision - vezető londoni adósságpiac-figyelő cég - friss adatsora szerint a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók ára (az irányadó ötéves futamidőre) Magyarország esetében a péntek délutáni londoni kereskedésben 5,2967 százalék volt, 0,3704 százalékponttal alacsonyabb az előző zárónál. A cég a hét közepén még 5,98 százalékos magyar CDS-árazásokat mért, és a magyar adósságbiztosítási díj a múlt hét végén még 6,30 százalékos eddigi csúcsponton járt.

Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt több mint 1 százalékponttal lett olcsóbb a magyar szuverén adóskockázat árazása a londoni piacon. Azaz jelenleg minden 10 millió euró magyar nem teljesítővé válása elleni biztosítás öt év futamidőre kevesebb mint 530 ezer euróba kerül, a múlt hét végi 630 ezer euró helyett.

A CMA DataVision pénteken külön kiemelte a magyar adósságot, miszerint a szuverén adósságok közül ennek biztosítási ára csökkent az egyik a legnagyobb mértékben. A cég naponta közli a CDS-árazások aktuális változásainak listáját, külön táblázatokba szedve az aznapi legjelentősebb változásokat; a pénteki felsorolásban feltüntetett szuverén adósok közül Magyarország államadósságának piaci biztosítási árazása szűkült a legmeredekebben.

A közép-európai EU-térségben Csehország és Lengyelország piaci adósságbiztosítási árai is estek pénteken, 0,1646 százalékponttal 2,55 százalékra, illetve 0,2008 százalékponttal 3,1242 százalékra.

Feltűnően szélesek azonban az eltérések az egyes euróövezeti tagállamok CDS-árazásai között.

A CMA DataVision szerint a legkisebb kockázatú adós a valutaunión belül továbbra is Németország, 0,7663 százalékos aktuális adósságbiztosítási díjjal. Írország CDS-árfolyama ugyanakkor 3,0450 százalék volt, jóval magasabb, mint a nem euróövezeti tag - és gyengébb hitelminősítői besorolású - Csehországé.

A súlyos recesszióban lévő Írország szuverén adósi besorolását a múlt héten negatív figyelőlistásra vette a Fitch Ratings hitelminősítő. A lépés jelzi, hogy az euróövezeti alapító tagállam elvesztheti "AAA" szintű, vagyis lehetséges legjobb adóskockázati osztályzatát. A Fitch indoklása szerint a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a hazai GDP-hez viszonyított ír államháztartási hiány az idén elérheti a 11,5-12 százalékot.

A jelenlegi közép-európai CDS-árazások messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól. A nevezett listát továbbra is Ukrajna vezeti, 40,7051 százalékos aktuális CDS-árazással. Az ukrán adósságbiztosítás ára a múlt héten járt 50 százalék felett is. Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását nemrég a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC plusz" szintre süllyesztette a Standard & Poor''s hitelminősítő, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva. Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" adóskockázati besorolási sávban tart nyilván.

A kelet-európai EU-térségen belül a lett szuverén adósság CDS-árazása továbbra is a legmagasabb: 11,4767 százalék.

kockázat cma datavison adósság biztosítás adósságpiac Magyarország adósság CDS
Kapcsolódó cikkek