Magyar gazdaság

Felrúgták az Antall-, Horn- és Orbán-kormány konszenzusát Matolcsy szerint

Az elmúlt hat-hét év adósságból finanszírozott növekedésre épülő gazdaságpolitikája az oka annak, hogy Magyarország mára az egész Európai Unió legsebezhetőbb állama lett - mondta Matolcsy György, a Fidesz parlamenti képviselője, volt gazdasági miniszter a budapesti Zsigmond Király Főiskolán rendezett háttérbeszélgetésen szerdán.

Matolcsy György úgy vélte, hogy 2002 közepétől az új kormány gazdaságpolitikája a fogyasztásra helyezte a hangsúlyt a beruházások helyett, és felrúgta azt az - Antall-, Horn- és Orbán-kormány által is betartott - rendszerváltáskori konszenzust, miszerint a demokratikus Magyarország nem folytathatja a Kádár-rendszer eladósodásból finanszírozott növekedési modelljét.

A gazdaságpolitikus szerint ennek az elhibázott politikának a következménye, hogy a 2008 őszén kitört válság a magyar gazdaságot végletesen legyengült állapotban érte. Matolcsy György úgy vélte, a 21. században a magyar gazdaság két legnagyobb értéke a természeti erőforrások, elsősorban a víz, valamint az emberi tőke lehet.

A globális válságról szólva kifejtette: ma az a konszenzus, hogy a jelenlegi válság a második világháború óta a legnagyobb, és leginkább az 1929-33-as válsággal rokon - hangsúlyozta. A legnagyobb különbség az, hogy akkor áru-túltermelési válság volt, most pedig "pénztúltermelési" válság van: az egész világgazdaság mintegy 50 trillió dollár új értéket állít elő évente, a pénzügyi szektor mérete ennek az összegnek tízszerese - emlékeztetett Matolcsy György.

Antall gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek