Magyar gazdaság

Roncsprémium a kávéfőzőre és az irodabútorra is?

Nagy sikert aratott a használt autók újakra cseréléséhez állami támogatást adó roncsprémium Németországban. Egy CDU-s politikus most azt javasolja, hogy kisebb háztartási gépekre is terjesszék ki a rendszert.

A januárban bevezetett roncsprémium lehetőségével már csaknem 400 ezer ember élt Németországban – számolt be a Welt Online. A rendszer keretében aki tíz évesnél öregebb autóját leadja és újat vásárol, 2500 eurós állami támogatásban részesül.

A szövetségi kormányzat 1,5 milliárd eurót különített el erre a támogatásra. Ez 600 ezer jármű lecseréléséhez lesz elég, ám a keret gyorsan fogy: már közel 400 ezren éltek a lehetőséggel. A német újautó-értékesítések számán is meglátszik a támogatás: a tavaly év végi zuhanást emelkedés váltotta fel, februárban már 21,5 százalékos növekedést regisztráltak tavaly februárhoz képest (összehasonlításként: Magyarországon 46,4 százalékos volt a csökkenés).

Michael Fuchs, a nagykoalícióban kormányzó CDU egyik kis- és középvállalatokkal foglalkozó szakpolitikusa azonban úgy látja, a rendszer nem igazságos. Az adófizetők pénzét ugyanis mindössze 600 ezer kedvezményezetthez csoportosítják át a 80 milliós Németországban. Ezért a rendszer kiterjesztését javasolja kisebb háztartási gépekre (példaként a kávéfőzőt említette) és irodabútorokra is.

„Más ágazatokat is sújt a válság, nem csak az autóipart. Ezek joggal kérdezik, az ő termékeiket miért nem szubvencionálja az állam” – fejtegette a Bild am Sonntag számára adott lapinterjúban Fuchs.

Németország gazdasági válság CDU autóipar irodabútor háztartási gépek roncsprémium
Kapcsolódó cikkek