Magyar gazdaság

Több százmilliós adótartozással kapott támogatást 13 amerikai cég

John Lewis, az Alsóház pénzügyi mentőcsomagban illetékes bizottságának vezetője szerint tizenhárom cég összesen 220 millió dollárnyi szövetségi adótartozást halmozott fel, miközben több milliárd dollárnyi állami segélyt kapott.

Lewis szégyennek és gyalázatosnak nevezte, hogy az állami segélyből élő vállalatok több mint kétszáz millió dollárnyi adóval tartoznak. Az illetékes albizottság elnöke szerint a tizenhárom cég közül kettő egyenként 100 milliónál is magasabb összeget nem fizetett be a szövetségi adhatóságnak – közli az AP.

A képviselők erre egy huszonhárom céget érintő felülvizsgálat során jöttek rá, Lewis feltette a kérdést: mi történne, ha mind a 470 segélyben részesülő vállalatot megvizsgálnák? A támogatások odaítélésének feltétele volt, hogy az adott társaság nyilatkozatban jelentse ki: nincs adótartozása, ezt azonban nem kellett dokumentumokkal igazolni.

Az állami támogatásokat menedzselő Troubled Asset Relief Program (TARP) felügyelője, Neil Barofsky leszögezte: ha egy cégvezető tudatosan tévesztette meg az illetékeset az adóhátralékot illetően, az bűncselekménynek minősül. Barofsky hozzátette: irodája vizsgálatot indít az esetleges visszaélések felderítésére.

támogatás dollár Troubled Asset Relief Program amerikai
Kapcsolódó cikkek