Magyar gazdaság

"Zöld forradalom" lehet a gyógyír a válságra

Globális „zöld New Deal” tető alá hozásával 750 milliárd dollárból újra lehetne éleszteni a világ gazdaságát – véli az ENSZ környezetvédelmi szakosított szervezete. A pénz forrása talán az olajfogyasztás megadóztatása lehetne.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a világ húsz legnagyobb gazdaságának vezetőit tömörítő G-20 április 2-i londoni csúcstalálkozójára készített egy tanulmányt arról, hogy miként lehetne kirántani a világ gazdaságát a mostani válság mocsarából – úgy, hogy közben a környezetvédelmi célok is teljesüljenek.

Ehhez az UNEP szerint egy globális „zöld New Deal-re” lenne szükség, amely az 1933-ban Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök által elindított New Deal-ről kapná nevét (mint ismert, az ebben meghirdetett keresletösztönző tervek révén tudott végül kikecmeregni az USA az 1929-33-as nagy válságból).

Az UNEP szerint a programot nagyjából a világ GDP-jének 1 százalékából meg lehetne finanszírozni: ez körülbelül 750 milliárd dollár, valamivel kevesebb, mint az USA-ban meghirdetett 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítés.

A program keretében öt területen kellene nagyszabású befektetéseket végrehajtani az UNEP szerint: az épületek energiahatékonyságának javítása, a megújuló energiaforrások kiaknázása, a közlekedés környezetbarát átalakítása, a fenntartható mezőgazdasági termelésre való átállás és a természetvédelem. A pénz forrása talán az olajfogyasztás megadóztatása lehetne – tudósít a Reuters.

Nem vesztegethetjük el a kínálkozó alkalmat – hangoztatta Achim Steiner, az UNEP vezetője.

környezetvédelem gazdasági válság UNEP New Deal
Kapcsolódó cikkek