A teremtés koronái ugyanis az átlagosnál sokkal nagyobb arányban dolgoznak a krízis által keményebben érintett ágazatokban, mint a szebbik nem képviselői. A legnagyobb leépítéseket a válság miatt az építőipar, az autógyártás és a pénzügyi szolgáltató szféra cégei voltak kénytelenek végrehajtani, s ezekben hagyományosan főleg férfiakat foglalkoztatnak. A nők viszont az átlagnál sokkal nagyobb arányban dolgoznak az oktatásban vagy az egészségügyben – tehát olyan területeken, amelyeket világszerte alig érintettek az elbocsátások.
A krízis előtt a férfiak és a nők munkanélküliségi rátája egyaránt 5 százalék körül mozgott az Egyesült Államokban – most a mutató már 8,8 százalékos az erősebb nem képviselői között, de csak 7,0-es a hölgyeknél. Az olló egyre nyílik, s az előrejelzések szerint nemsokára bekövetkezhet az a korábban elképzelhetetlen állapot is, hogy több nőnek lesz állása, mint férfinak.
Hasonló jelenségek figyelhetők meg más országokban is. Egyre több családban a nő az egyetlen kenyérkereső, s ez további anyagi terheket jelent.
A hölgyeknek ugyanis közismerten alacsonyabb fizetéssel kell beérniük, mint a férfiaknak. Néhány évvel korábban jó néhány család még akkor is viszonylag jól megélt, ha csak az apa dolgozott, de ugyanez már korántsem biztos, hogy így van, ha csupán az anyának van állása. Már csak azért sem, mert a nők munkahete jellemzően rövidebb, mint a férfiaké, sokuk csak részmunkaidőt tud vállalni.
A megoldás minderre csak az lehet, ha a férfiak is tömegesen elkezdik átképezni magukat tanárnak és betegápolónak. Kérdés, elég mély lesz-e a válság ehhez...Financial Times, Daily Telegraph, Kansas City Star