Magyar gazdaság

Tíz pillérre építene az Európai Unió - Első a kohézió

Az Európai Unió kohéziós politikájának reformjára tíz javaslatot terjesztett elő Fabrizio Barca, az olasz pénzügy- és gazdasági minisztérium főigazgatója hétfőn Brüsszelben.

Jó egy éve Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős tagja kérte fel a neves közgazdászt arra, hogy más szakemberekkel összefogva készítsen előterjesztést a közösség 2013 utáni kohéziós politikára – írja a Rapid.

A Barca-jelentés megerősítette, hogy az európai integrációs folyamat legfőbb tartópillére a kohéziós politika – értékelte az indítványokat Danuta Hübner, aki hétfőn Brüsszelben Barcával közös sajtótájékoztatót tartott. Az olasz szakember ezen az eseményen azt emelte ki, az EU-nak olyan gazdasági és szociális fejlesztéspolitikára van szüksége, amely könnyen hozzáigazítható az integráció különböző helyeinek speciális igényeihez.

Az elmúlt évben szemináriumok során állt össze a jelentés anyaga, amely első pillérként tesz javaslatot az integráció legfőbb prioritásainál a koncentrálásra. Az EU-nak 2013 után forrásai 55-65 százalékát három vagy négy magprioritásra kell összpontosítania – áll a jelentésben. Ezek közül egynek vagy kettőnek szociális ügyekre kell koncentrálnia, lehetővé téve egyfajta területi fejlesztési menetrend kialakítását e téren.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Barca EU Hübner jelentés prioritás Európai Unió gazdaság kohézió
Kapcsolódó cikkek