A munkahelykeresést igazi csatákhoz, az állásinterjúk helyszínét valóságos csatatérhez hasonlítják a kínai végzős egyetemisták. Ekként próbálják jellemezni azt a sokkot, amelyet a válság következtében kénytelenek átélni az egy éve még rohamtempóban fejlődő ázsiai országban. Egészen a legutóbbi időkig kivételes karrierlehetőségekről, igen magas fizetésekről álmodoztak ezek a hallgatók és a szüleik is, akik abban reménykedtek, hogy egyetlen gyermekük taníttatásával az eddigieknél lényegesen jobb életkörülményeket biztosítanak maguknak is.
Ehhez képest a fiataloknak most azt kell megtapasztalniuk, hogy a kivételes karrierlehetőségek eltűntek a munkaerőpiacról. Ha mégis adódik valamilyen állásajánlat, azért százával tolonganak, és örülhetnek, ha a közszférába felveszik őket. „Soha nem gondoltam volna, hogy köztisztviselői pozícióra fogok pályázni” – mondta egy végzős hallgató, aki eredetileg azt tervezte, olyan állami vállalatnál dolgozik majd, mint a Bank of China.
A válság hatására a álláslehetőségei hirtelen igen vonzók lettek Kínában. Minden jel arra vall, hogy a globális válság az ázsiai ország felsőfokú oktatási intézményeiben tanulmányait az idén befejező 6,1 millió diáktól is áldozatot követel. Várható, hogy sokan közülük a tavaly munka nélkül maradt egymillió friss diplomás táborát növelik. Hivatalosan a kormány – három évtizedes rekordnak minősülő – 4,6 százalékos munkanélküliséggel számol 2009-re. Más felmérések szerint ez a mutató már tavaly elérte a 9,4 százalékot. Az visszaesése miatt a kilenc esztendeje legalacsonyabb növekedési rátával az idén negatív csúcsot állíthat fel a bruttó hazai termék (GDP). A kínai gazdaság az 1979-es változások bevezetése óta évente átlagosan 9,9 százalékkal emelkedett. Az idén az első negyedévben 6,1 százalék volt ez a mutató, s ezzel Kína még mindig azon kevés ország (Ausztrália, Brazília, India és Oroszország) közé tartozik, amelyek egyáltalán növekednek.
„Kérem a hallgatókat, maradjanak nyugton!” – ezzel felkiáltással óvta a végzősöket az esetleges megmozdulásoktól Ven Csia-pao miniszterelnök az egyik pekingi egyetemen. A kínai kommunista párt a 1989. júniusi Tienanmen téri diákfelkelés 20. évfordulójához közeledve különösen érzékeny a friss diplomások körében növekvő munkanélküliségre és elégedetlenségre, ezért a kormány a legfőbb prioritásának tartja részükre a munkahelyteremtést. Bloomberg