Magyar gazdaság

Jóváhagyták az újabb pótköltségvetést - Ismét hitelfelvétel a németeknél?

Újabb pótköltségvetést hagyott jóvá szerdán a német kormány, immár a másodikat a jelenlegi pénzügyi évre.

Az új költségvetés további milliárdos hitelfelvételt irányoz elő a válság miatt, és azzal számol, hogy az új államadósságok 47,6 milliárd euróra növekednek, ami 10,7 milliárddal több, mint az eddigi előirányzat. Mindennek oka az adóbevételek drámai csökkenésében, illetve a válság kapcsán megnövekedett munkanélküliségi támogatásokban és szociális kiadásokban rejlik.

Értesülések szerint az új adósságok mértéke mindezzel még nem teljes. A most jóváhagyott tervezet ugyanis nem tartalmazza a kormány által a közelmúltban elhatározott második konjunktúracsomagból, továbbá a bankok előirányzott megsegítéséből fakadó adósságokat, illetve azoknak az adócsökkentéseknek a terheit sem, amelyeket a kabinet kedden hagyott jóvá. Szakértők szerint az új államadósságok ezáltal ebben az évben 80 milliárd euróra emelkedhetnek. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a gazdasági, illetve pénzügyi válság további alakulásának bizonytalansága, ami újabb állami segélyeket - illetve ennek kapcsán további adósságnövekedést - vonhat maga után.

Erre utalt televíziós nyilatkozatában Peer Steinbrück pénzügyminiszter is, aki megválaszolatlanul hagyta azt a kérdést, hogy a deficit végül mennyit tehet ki. A pénzügyi válság következményei csak a krízis végén állapíthatók meg, ezt azonban ma még senki nem látja előre - hangoztatta a miniszter, utalva arra is: egyelőre nem tudni azt sem, hogy az állam által vállalt pénzügyi garanciákra szükség lesz-e vagy sem. A mostani eladósodás rekordméretűnek számít. Utoljára 1996-ban volt csaknem ekkora méretű nettó deficit, amely Theo Waigel pénzügyminisztersége idején 40 milliárd eurót tett ki.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány 2005 novemberében azzal az ígérettel lépett hivatalba, hogy a költségvetést az új adósságok tekintetében 2011-re nullszaldóssá teszi.

kormány pótköltségvetés válság hitelfelvétel
Kapcsolódó cikkek