Magyar gazdaság

A válság csökkenti a feszültséget Kína és az USA között

Kínának az Egyesült Államokba és Európába irányuló exportja rekord mértékben csökkent májusban.

A BBC információi szerint a kivitel 26,4 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz viszonyítva. Az Egyesült Államok a növekedése és a vállalatok ráfordításainak csökkenése miatt jelenleg kevesebbet importál Kínából, csakúgy, mint többi kereskedelmi partnerétől.

A következtében Kína importja is 25,2 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje (az és az összege közötti különbség) áprilisban immár a második egymást követő hónapban növekedett, 2,2 százalékkal.

A nagyobb, 29,2 milliárd dollárra rúgó hiányt részben az olajár drágulása okozta, amely idén megkétszereződött. A amerikai export 2,3 százalékkal esett vissza, az import aránya 1,4 százalékkal csökkent. A Capital Economics elemzőjének véleménye szerint a kereskedelmi deficittel kapcsolatos kilátások rég nem alakultak ilyen jól.

A gyakran a feszültség forrását jelentő kínai-amerikai deficit 7,3 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államok többször vádolta Kínát azzal, hogy mesterségesen serkenti az exportot a jüan értékének alacsonyan tartásával.

deficit USA import kereskedelmi hiány export válság
Kapcsolódó cikkek