Magyar gazdaság

Lezárult a Gripen-ellentételezés

Miközben a magyar és a nemzetközi sajtóban egyaránt a korrupciós vádak miatt szerepel az utóbbi időben a Gripen vadászrepülőgépek magyarországi beszerzésének témája, szép csendben, sikeresen és jóval az eredetileg megszabott határidő előtt lezárult a két ország képviselői által még 2001-ben kötött Gripen-ellentételezési megállapodás. Az offset eredményeként 789 millió euró (7,4 milliárd svéd korona, illetve közel 198 milliárd forint) értékű többletbefektetést hajtottak végre, illetőleg többletexportot bonyolítottak svéd vállalatok Magyarországon/Magyarországgal. A Honvédelmi Minisztérium által tíz évre bérelt vadászgépek bérleti díjának 110 százalékát kitevő gazdasági program teljesítését vállalta a svéd cégcsoport ipari beruházásokkal és a hazánkból történő növelésével.

Az eredetileg vállalt tizennégy év helyett hét alatt teljesítette Svédország a Magyarországgal 2001-ben kötött, majd 2003-ban módosított Gripen-ellentételezési megállapodást. A június 9-én lezárult egyezmény jegyzőkönyve szerint ennyi idő alatt sikerült svéd tulajdonú vállalatoknak új, illetve újabb befektetéseket végrehajtaniuk Magyarországon összesen 57,8 milliárd, illetve többletexportot bonyolítaniuk közel 140 milliárd forint értékben.

A gyors ütemű teljesítést a Magyarországon már korábban megtelepedett – és a többéves elő-ellentételezésben is aktívan közreműködő – svéd nagyvállalatok tevékenysége tette lehetővé. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium összegzése szerint ezek közül is kiemelkedik az Electrolux két nagybefektetése: a Nyíregyházán 65 millió euró értékű zöldmezős beruházással létesített hűtőszekrény- és a Jászberénybe telepített új porszívógyára, illetve ezek exportja. A nagyberuházások mellett szerepet kaptak a kis- és középvállalatok is: elsősorban a műanyag-feldolgozóipari, a csomagolóanyagokat, járműipari alkatrészeket, ipari légszűrőket, híradás-technikai berendezéseket gyártó, valamint faipari cégek. Emellett a program keretében számos tudásalapú tevékenységet folytató cég is fejlesztette itteni kapacitásait. Erre példa az Ericsson hazánkban működő, szoftverfejlesztéssel és -ellátással, valamint rendszerintegrációval foglalkozó Global Service Delivery központja, vagy az Astra Zeneca klinikai gyógyszerkutatásainak idetelepített kelet-közép-európai regionális központja.

A Gripen-ellentételezési program mellett hazánk számos további offset megállapodást kötött más országokból származó beszerzésekre. A vásárló számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a beszerzésnek az államháztartási hiányt növelő hatását. Ráadásul a megfelelően összeállított ellentételezési szabályok kialakításával elősegíti a vásárló ország gazdasági, ipari és kereskedelempolitikai célkitűzéseinek megvalósítását, vagyis a gazdaságfejlesztés eszközeként hat. Magyarországon egyébként egy 1999-es kormányrendelet előírja, hogy az egymilliárd forint értéket meghaladó haditechnikai beszerzéseket legalább száz százalékban ellentételezni kell. Egy 2001-es kormányhatározat pedig azt rögzíti, hogy ezen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb. Az e programokért felelős gazdasági tárca 2002–08 között 15 offset megállapodást kötött, összesen több mint 295 milliárd forintnyi kötelezettséggel.

Közvetett eredmények

(az ellentételezési megállapodásoké, általában)

- a beszállítói hálózat bővülése

- a foglalkoztatottság bővülése

- az adó- és járulékbevételek növekedése

- új technológiák meghonosodása

- hozzájárulás a regionális gazdasági különbségek csökkentéséhez



- a beszállítói hálózat bővülése

- a foglalkoztatottság bővülése

- az adó- és járulékbevételek növekedése

- új technológiák meghonosodása

- hozzájárulás a regionális gazdasági különbségek csökkentéséhez Fontosabb offset programok - Gripen vadászgépek

- A HM gépjármű-modernizációs programja (Ikarus Trade Kft., Rába Jármű Kft.)

- HM-es URH-rádió-tender (Kongsberg Defence Communications)

- Epicos e-kereskedelmi projekt

- Gripen kommunikációs és fegyverzeti rendszerek

- Raytheon AMRAAM rakéták

- Raytheon Maverick rakéták

- Zeiss és Rafael (lézertechnológiai képzés, magyar egyetemekkel és kutatóhelyekkel való együttműködés)

- Rohde & Schwarz föld-levegő-föld rádiókommunikációs berendezés

- Diehl–Raytheon Sidewinder rakéták

- A AWACS flottájához való csatlakozás-->

Kapcsolódó cikkek