Magyar gazdaság

Kormányzati negyed: hűtlen kezelés miatt nyomoz a főügyészség

Hűtlen kezelés gyanúja miatt hónapok óta nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség a kormányzati negyed elszámolása ügyében - írja a Népszabadság. A kiindulópontot az Állami Számvevőszék múlt évi zárszámadásról szóló, illetve a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. projektzáró jelentésében foglaltak képezik.

A kormány a bukott projekt elszámolásának feladatával a Pénzügyminisztériumot bízta meg, ám a tárca az időközben a KVI örökébe lépő MNV Zrt. hatáskörébe utalta a munkát. A júniusi határidőre csak a tervezet készült el - de már ebből is kiderült, hogy a projekt 9,152 milliárd forintba került.

A Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-területet 8,52 milliárd forintért vették meg; további 533 millió forintot pályázatok lebonyolítására, a szakértői és ügyvédi díjakra, valamint a dologi kiadásokra költöttek, míg személyi költségekre, munkabérre százmillió forintot fizettek ki - idézi fel a lap. A projekt lezárása 301 millió forintot emésztett fel.

Az MNV Zrt. már a beszámoló tervezetében jelezte, hogy több szerződés összegét, illetve a teljesítés mértékét is vitathatónak találja. A PM azonban semmi kivetnivalót nem talált, sőt jó befektetésnek ítélte a projektet. Az alig néhány hónap múlva napvilágot látott ÁSZ-jelentés viszont az előző évi - 2007-es - költségvetés teljesüléséről szóló jelentésében már 63,8 millió forint eltérést talált a PM és az ÁSZ adatsorai között.

hűtlen kezelés állami számvevőszék Kormányzati Negyed főügyészség
Kapcsolódó cikkek