Magyar gazdaság

Megújul a Zsinagóga

Már a Zsidó Nyári Fesztivál idején érzékelhető lesz annak a projektnek a jótékony hatása, amelynek keretében 40 millió forintos EU-támogatással megújul Budapesten a Dohány utcai Zsinagóga, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár épületegyüttese.

A 2010-re megvalósuló fejlesztés eredményeként a látogatókat komplex módon, magas színvonalon kiszolgáló létesítménnyé válik a budapesti zsidónegyed kapuja - hangsúlyozta Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a projekt bemutatásakor.

Elmondta, hogy teljes körű fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést hajtanak végre az épületegyüttesben, amely reményei szerint előmozdítja majd a szellemi akadálymentesítést is.

Az 58 millió forintos beruházás keretében az akadálymentesítésen kívül tizenhárom személyes - különlegesen elkészített - panorámaliftet kap a zsinagóga. Új információs pavilon létesül Jewinform néven, s kialakítják ennek online változatát is. Sor kerül a múzeumi audio guide rendszer  kiépítésére, így mindenki saját nyelvén kaphat majd tárlatvezetést  az épületegyüttesben. Tervbe vették a műtárgyállomány digitalizálását és további források bevonásával az Emánuel emlékfa felújítását is. 

EU-projekt zsinagóga
Kapcsolódó cikkek