Magyar gazdaság

Nem javítják az egészséget a bio élelmiszerek

A brit Food Standards Agency az elmúlt ötven év legátfogóbb kutatását követően jutott arra a következtetésre: nem javítja az egészségi állapotot az organikus élelmiszerek fogyasztása.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált tanulmány hatására a brit élelmiszerbiztonsági hivatal, a Food Standards Agency várhatóan komoly összeütközésbe kerül több érdekcsoporttal.

A 120 ezer dolláros költséggel, egy éven keresztül folytatott kísérlet során Dr Alan Dangour és munkatársai a bio és nem bio élelmiszereket vetette össze. A szakértők arra jutottak: ugyan a kétfajta termelési móddal előállított zöldségek és gyümölcsök eltérnek, de nem olyan mértékben, hogy az befolyásolhatná az egészségi állapotot.

"A bio élelmiszerekben több a foszfor, egy fontos ásványi anyag. Ez azonban bármilyen általunk fogyasztott ételben megtalálható és közegészségügyi szempontból nem mérvadó. A bio élelmiszerek emellett savasabbak is, ez azonban ízlés kérdése és nem egészségügyi téma" – mondta a Times Online-nak a kutatás vezetője.

Az FSA ugyanakkor hangsúlyozta: nem szeretné befolyásolni a fogyasztók vásárlással kapcsolatos döntéseit. Mint mondták, a cél, hogy a fogyasztók a megfelelő információkkal rendelkezzenek.

 Hozzátették: a szervezet korábban is közölte már, hogy nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná a bio élelmiszerek pozitív egészségügyi hatását, a brit vásárlók mégis vásárolják ezeket a termékeket. A szigetország lakosságának mintegy 8 százaléka vásárol bio élelmiszereket, az iparág éves forgalma 2,1 milliárd font.

bio hatóság élelmiszer organikus FSA
Kapcsolódó cikkek