Magyar gazdaság

Nógrád megye az új Szabolcs

Leszakadóban vannak Magyarország vidéki területei, egyre nagyobbak a különbségek a fővároshoz képest, ha a megyei rangsort tekintjük. A beruházások is Budapestre és környékére összpontosulnak, miközben a fejletlen infrastruktúrájú területeken csak vegetálás folyik. Jól kivehető a térképen, hogy ahová nem vezet autópálya, ott nagyobb a lemaradás.

Az előző évvel összehasonlítva ugyan csak kis változások történtek, főként a megyei GDP-rangsorban, de ha a rendszerváltás óta eltelt időszakot tekintjük, már jelentős az átrendeződés. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai 2007-ről jelentek meg, azóta a nyomán valamelyest tovább szűkülhettek az eltérések.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke 2007-ben országosan 2 millió 534 ezer Ft volt, 7,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ország hét régióját tekintve a területi különbségek kissé mérséklődtek az előző évhez képest, a régiók rangsora nem változott. Továbbra is első helyen áll a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország, amely olyan kiugró értéket képvisel, hogy az összes többi régiót az átlag alá taszítja . A teljes országos közel felét, 47,1 százalékát itt termelik meg. A három vezető régió sorrendje a 14 éves múlttal rendelkező területi GDP-számítások szerint nem változott (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl).

A többi négy régió (az országos átlagtól 32–37 százalékkal elmaradva) egymással közel azonos szinten helyezkedik el: Dél-Dunántúl tíz éve tartja negyedik helyét Dél-Alföld előtt, Észak-Magyarország 2004-ben maga mögé utasította Észak-Alföldet, és a sorrend azóta változatlan. Az ország legfejlettebb térsége Közép-Magyarország és a rangsor utolsó helyén álló Észak-Alföld egy főre jutó GDP-je között változatlanul 2,6-szeres a különbség. A növekedés Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb (10 százalék) és Nyugat-Dunántúlon a legkisebb (5 százalék).

A megyei statisztikából az is kitűnik, hogy egyedül Nógrádban csökkent a fejlettség (vagyis az egy főre jutó GDP) a vizsgált év során. Ezzel tovább betonozta utolsó helyét a megyei rangsorban, amelyet korábban évtizedekig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tartott. Egy év során némi átrendeződés történt a megyék sorrendjében: Vast megelőzte Fejér, amely így a negyedik helyen áll, a nyolcadikra Veszprém jött fel Csongrád elé, Hajdú-Bihar pedig Heves mögé került a 12. helyre. Budapest előnye még a régiós összehasonlításnál is kiugróbb, ugyanis Pest megye valamelyest kompenzálja a fővárost. A vidéki megyék közül csupán Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom tudta átlépni a Budapest által magasra srófolt országos GDP-átlagot.

GDP területi különbségek recesszió
Kapcsolódó cikkek