Magyar gazdaság

A dúsgazdagokra terhelnék a válság költségeit

A milliomosokra kivetett egyszeri adóból fedeznék a pénzügyi válság miatti állami kiadásokat a német ellenzéki Zöldek.

A környezetvédő párt kancellárjelöltje, Jürgen Trittin szerint több tízezer eurós különadót kellene kivetni a gazdagokra. "Ebben az országban közel 800 ezer ember él, akinek legalább egymillió euró értékű vagyona van. Ők rendelkeznek a teljes reáljövedelem 23 százalékával" - mondta a politikus a Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti-politikai lap szerdai számában megjelent interjúban.

Hozzátette: ennek a rétegnek, a szupergazdagoknak kellene oroszlánrészt vállalniuk a bankmentő csomag és a vállalkozásoknak megnyitott állami segélyalap okozta terhek viselésében. A tervezett mértékét a alapján állapítanák meg.

Megfizetni részletekben, tíz év alatt lehetne, hogy ne okozzon nehézséget az érintetteknek. Német földön jelenleg is létezik vagyonadó, Trittin szerint azonban "most rendkívüli helyzet van", és az egyszeri adó nélkül a válság költségeit szét kellene teríteni a társadalom egészén.

"Akkor az átlagpolgárnak is a kasszához kellene fáradnia, így viszont a lakosság 99 százaléka mentesülne a terhek alól" - mondta a nyugat-németországi kommunista pártból a nyolcvanas években a Zöldekhez átigazolt politikus.

A szeptember végi országos parlamenti választásokra készülő párt javaslata alapján a világméretű gazdasági válság további alakulásától függően fejenként 21 ezer és 36 ezer euró (5,6 millió - 9,6 millió forint) közötti összeget kellene fizetnie a németországi milliomosoknak az FTD számításai szerint.

pénzügyi válság milliomos Zöld párt
Kapcsolódó cikkek