Magyar gazdaság

Alacsonyabb infláció és kamatvágás várható Magyarországon

Lényegesen javultak az inflációs kilátások a Reuters legutóbbi felmérése szerint, hétfőre nagy többséggel kamatvágást valószínűsítenek.

Az elemzői kar szerint a múlt héten megjelent adat jelentette a gödör alját a magyar gazdaság számára, innentől javulásra számítanak.

A Reuters legfrissebb felméréséből kiderült: még mindig meglehetősen pesszimista jóslatok forognak a magyar gazdaság következő éveiről, bár a korábbi előrejelzéseiket enyhén felfelé módosították a szakértők. Jövőre így 0,35 százalékos gazdasági zsugorodást valószínűsítenek az idei 6,3 százalékos esés után.

Nem számítanak az előző havihoz hasonló mértékű MNB kamatvágásra a felmérésben szereplők. A 23 válaszolóból tizennyolcan vártak fél százalékpontos kamatcsökkentést, míg a többiek változatlan alapkamattal számoltak.

A kamatcsökkentést egyébként alátámasztaná, hogy az elemzői konszenzus szerint könnyedén teljesítheti a jegybank a jövő évi inflációs célját: 2,7 százalékra mérséklődhet jövő év végére a pénzromlás. Az áfaemelés azonban idén még felfelé tornássza a mutatót, de már csak 7 százalékos év végi értékre számítanak az elemzők, míg egy hónappal ezelőtt az volt a vélekedés, hogy megközelítheti a 8-at is.

Samu János, a Concorde elemzője szerint a Monetáris Tanács túl korán vágott száz bázispontot. "Túl messzire mentünk, boldogabb lettem volna, ha a száz bázispontos csökkentés nem egy lépésben következik be. A piacok nem fogadták túl optimistán ezt a csökkentést. A piacokon biztosan lesznek negítív időszakok, amelyek tesztelhetik a forint ellenállását." - vélekeddett az elemző, aki nem biztos abban, hogy a pénzpiacok támogatják az ilyen gyors vágást.

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank elemzője úgy véli, hogy a piac gyorsan gyengébb forintárfolyammal büntetné a jegybankot, ha az folytatná a gyors alapkamat-csökkentést, a gyenge magyar deviza azonban véget vetne a további lazításnak.

Gillian Edgeworth GDP infláció Reuters elemzői konszenzus Samu János kamat
Kapcsolódó cikkek