Magyar gazdaság

Még nem volt érezhető a bérnövekedés júliusban

Sokan arra számítottak, hogy több pénzt kapnak majd júliusi munkájuk után, hiszen változtak az adósávok és az adókulcsok is. Decemberig mindenki visszakapja azt, ami jár.

A teljes területét, csaknem nyolcvan szakágazat dolgozóját érinti az adókulcsok és az adósáv-határok változása. A magasabb levont összegeket el kell számolni a második félévben, vagyis a munkáltatóknak vissza kell fizetni a munkavállalóktól levont többletet.

A törvény lehetőséget adna, hogy a júliusban elszámolt és augusztusban kifizetett bérekben a munkavállalók már érezhessék a visszafizetést. Erre viszont a munkáltatók nincsenek kötelezve, mert a végső kifizetési határidő a jogszabály szerint, ez év decembere – magyarázta a Magyar Rádióban Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének vezetője.

A Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára, Fehér József a hónap végén egyeztet a kormánnyal a közszolgálati bérpolitikáról. Ő azt mondja: felvetődhet jogosan az a kérdés, hogy az első félévi adótöbbletet mikor kapják meg a munkavállalók. „Az adózás rendjéről szóló törvény ezt pontosan szabályozza.”

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy az Államkincstár a többlet-levonásokat időarányosan kifizeti.

bérnövekedés Zara László adóváltoozások Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek