Magyar gazdaság

Szeptember 11-én nyújthatják be a költségvetést

Tartható lesz a 2010-es költségvetés benyújtásának szeptember 11-i határideje - erősítették meg lapunknak kormányzati források.

Szeptember 11-én nyújthatja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot - erősítették meg lapunknak kormányzati források a távirati iroda információját.
Informátoraink hozzátették, az egyeztetések rendben, a kitűzött határidőknek megfelelően folynak.

A héten a Pénzügyminisztérium a tárcákkal és az MSZP raportőri csoportjával tekinti át az egyes tárcákra vonatkozó fejezeteket, így többek között az önkormányzatok finanszírozását. A tervezett menetrend szerint szombaton az MSZP frakció vezetése, jövő héten hétfőn a szocialista képviselőcsoport tárgyalja a költségvetést. Mindkét megbeszélésen várhatóan jelen lesz Bajnai Gordon miniszterelnök.

A kormány "első olvasatban" szeptember 1-jén tárgyal a büdzséről. Ezt követően hátra lesz még a társadalmi, közötte az önkormányzati szövetségekkel történő egyeztetés. A kabinet szeptember 9-én fogadhatja el a büdzsét, amelynek 11-én megtörténhet a parlamenti benyújtása.

Az egyik legtöbb fejtörést okozó kérdés a 120 milliárdos önkormányzati elvonás. Erről forrásaink úgy vélekedtek, elképzelhető, hogy nagyságrendje nem fog változni, ugyanakkor az elvonáson belül, bizonyos önkormányzati feladatok, funkciók arányaiban lesz változás. Továbbra is vitatkoznak arról a több mint 100 pontból álló listán, amely a csökkenthető helyhatósági feladatokat tartalmazza. Az már korábban eldőlt, hogy például az iparűzési adó beszedése kikerül az önkormányzatok hatásköréből. Most arról folynak az egyeztetések, hogy milyen, hasonló feladatokat vennének el az önkormányzatoktól annak érdekében, hogy azokhoz ne kelljen pluszforrást társítani. 

szeptember 11. 2010-es költségvetés önkormányzatok büdzsé költségvetés
Kapcsolódó cikkek