Magyar gazdaság

Mérlegen a norvég és az EGT alap

Az Európai Bizottság és az érintett EU-tagállamok megállapodásán múlik, hogy mikor indulhat újra az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatási konstrukció Magyarországon.

Ezt közölte Elisabeth Walaas norvég külügyi államtitkár azon a budapesti konferencián, amelyen az eddigi tapasztalatokat értékelték.

Különleges értéke ennek a programnak, hogy szorosabbá, bensségesebbé váltak a kétoldalú kapcsolatok is, amelyeknek egyik eredményeként több száz norvég egyetemista az idén kapja meg orvosi diplomáját Magyarországon. Ezt emelte ki a megnyitójában Haakon Magnus norvég koronaherceg, aki feleségével, Mette-Marit koronahercegnével együtt az összegző tanácskozás alkalmából látogatott elMagyarországra, és két sikeres projektet is megtekintett Budapesten.

Magyarország 35 milliárd forint plusz forráshoz jutott Norvégia és a másik két EGT-ország, Izland és Liechtenstein támogatása révén - mondta a tanácskozáson Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Ezzel - bár egyikőjük sem tagja az Európai Uniónak - tiszteletre méltó példával szolgáltak arra, hogy miként gondoskodik a kohézióról a tágabb európai közösség.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok elnevezésű támogatási konstrukciók annak érdekében jöttek létre, hogy elősegítsék a társadalmi és gazdasági kohéziót az EU 2004-es bővítés nyomán kibővült Európai Gazdasági Térségben.

A három donor állam - Norvégia, Izland és Liechtenstein - ugyan nem tagja az EU-nak, viszont az EGT tagjaként részesei a belső piacnak és így jelentős forrásokat bocsátottak a 2004-ben és azóta újonnan csatlakozott tagállamok, köztük Magyarország rendelkezésére.

Norvég alap EGT
Kapcsolódó cikkek