Magyar gazdaság

Csak 2010 végén várható fellendülés? – Elkeserítő felmérés

A mélyponton túl vagyunk ugyan, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható – mutat rá a pénzügyi és számviteli szakértőket tömörítő Association of Chartered Certified Accountants – ACCA felmérése.

A pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezet, az ACCA nemrégiben közzétett felmérése szerint nem megalapozottak a világgazdaság stabilizációjáról szóló közlemények. "A felméréseinkből az látszik, hogy a harmadik negyedév üzleti aktivitása jóval visszafogottabb a korábbi hónapokban tapasztaltnál: az év elején a megkérdezettek kevésbé aggódtak a megjósolhatatlan következményei miatt. A tények azonban azt mutatják, hogy a kereskedelemben, illetve a megrendelésekben nem sok minden változott, ami arra utalna, hogy komoly javulás kezdődhetne el 2010 vége előtt" – mondta az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

92 ország 1 200 pénzügyi szakembere közül még mindig többen voltak a bizalmatlanok és a pesszimisták (33 százalék), mint a bizakodók (31 százalék). Mind többen (44 százalék) gondolják, hogy a jelenlegi állapotok jelentik a mélypontot, és a helyzet egy ideig még stagnál. Egyre több szakember véleménye szerint már a mélyponton túl vagyunk ugyan, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható. Miközben egyre több pénzügyi szakember szerint a globális gazdasági feltételek javulni kezdtek, vagy hamarosan javulni fognak (34 százalék), egyre többen (44 százalék) gondolják azt, hogy a jelenlegi állapotok jelentik a mélypontot, és a helyzet egy ideig még stagnál.

Az ACCA-ról

Az ACCA a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete.

Jelenleg 362 ezren vesznek részt képzéseiben és 170 országban összesen 131 500 taggal van jelen.

A megkérdezettek közel 40 százaléka arról számolt be, hogy cégének bevétele valószínűleg nem fog változni az elkövetkező három hónapban, körülbelül ugyanennyien bevételcsökkenést prognosztizálnak és csak 22 százalék számít növekedésre.
 
A felmérésből az is kiderül, hogy 2009 harmadik negyedévében az üzleti bevételek csökkenésével megnőtt a késedelmes fizetések, illetve a csődöt jelentő ügyfelek és beszállítók száma. Drasztikusan csökkent a dolgozókra fordított befektetések mennyisége és a korábban erősödést mutató tőkebefektetések is visszaestek - és továbbra is gyengülni látszanak.

Jelenleg 362 ezren vesznek részt képzéseiben és 170 országban összesen 131 500 taggal van jelen. -->

felmérés ACCA Association of Chartered Certified Accountants pénzügy számvitel válság
Kapcsolódó cikkek