Magyar gazdaság

Gazdasági válság: ez történt ma

A pénteki hírek azt erősítik, hogy a munkaerőpiacon nemcsak hosszabb lesz a válságból való kilábalás, hanem sok helyütt még nem érte el csúcspontját a munkanélküliség: Svájcban és az Egyesült Államokban is többéves, valamint évtizedes csúcsra szökött az állástalanok aránya a legfrissebb adatok szerint.

Az Egyesült Államokban a vártnál jobban nőtt a októberben, és 26 éves csúcsra emelkedett. A munkanélküliségi ráta 10,2 százalékra nőtt a szeptemberi 9,8 százalékról, miközben elemzők 9,9 százalékot vártak. A mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma 190 ezerrel esett, elemzők 175 ezres csökkenésre számítottak.

Negatív rekordot döntött a pénteken közölt adatok szerint Svájc is: ott négy éves csúcsra szökött fel a munkanélküliség októberben: 4 százalékra nőtt a szeptemberi 3,9 százalékról, ekkora munkanélküliségre 2005 február óta nem volt példa. A munkanélküliek száma 158.138-ra nőtt, a munkát keresők száma pedig 44 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és még mindig egyre több cég foglalkoztatja dolgozóit rövidített munkaidőben.

Magyarországon is hasonló a helyzet: a múlt héten publikált adatok szerint az idén július-szeptemberben 10,3 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ezzel 13 éves csúcsot döntött meg. Idekapcsolódó hír, hogy az idei őszi állásbörzéken jellemzően 20-30 százalékkal kevesebb állást kínáltak a munkáltatók tavaly őszhöz képest, miközben a rendezvényeken állást keresők száma emelkedett. 

Egyelőre a turizmusban sem látszanak a kilábalás jelei: a KSH friss adatai szerint idén az első háromnegyed évben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek, illetve vendégéjszakák száma 11, valamint 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől, miközben a szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal mérséklődött. 

Biztatóbbnak látszik a helyzet a feldolgozóiparban. A Kopint-Tárki 2009 októberében készített negyedéves feldolgozóipari konjunktúratesztje szerint jelentősen mérséklődhet a feldolgozóipari visszaesés a következő öt-hat hónapban, a termelés pedig az év végétől - tekintettel a bázishatásra is - lassan emelkedhet. A változás üteme ugyanakkor, tekintettel a korlátozott magyar értékesítési lehetőségekre, főként az európai országok keresletének alakulásától függ. 

A lassú külpiaci fellendülés jeleit mutatják a szeptemberi külkereskedelmi mérleg előzetes exportadatai, bár az elemzők különböző várakozásaihoz képest eltérő lett a KSH által közölt adat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben 485,6 millió eurós, míg az első háromnegyed évben 3,322 milliárd eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, szemben a 2008 szeptemberi 95,1 millió eurós pozitívummal, illetve a 2008 első háromnegyed évi 171,6 millió eurós hiánnyal. Barta György, a CIB Bank makrogazdasági elemzője az MTI kérdésére elmondta, hogy a szeptemberre vonatkozó saját 347 millió eurós többletet előrejelző várakozásukhoz, és a 370 millió euró többletről szóló elemzői konszenzushoz képest is jobb lett a külkereskedelmi mérleg egyenlege szeptemberben. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság kész folyósítani Romániának a soron következő, összesen 2,5 milliárd euró hitelrészletet, miután rendeződik Bukarestben a kormányválság - jelentették be pénteken a román fővárosban az IMF-küldöttség tagjai. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője bejelentette, hogy a román kormány várhatóan nem tudja tartani az idei államháztartási hiánycélt. A felek közötti legutóbbi megállapodás szerint a román költségvetési hiány nem haladhatja meg bruttó nemzeti termék (GDP) 7,3 százalékát.

Az nemzetközi kereskedelmi partnerei összesen 220 kereskedelmi korlátozó intézkedést hoztak tavaly és az idén október között - állapította meg az Európai Bizottság abban a jelentésben, amelyet a protekcionista jellegű intézkedésekről készített. Ezek egy része már hagyományosnak tekinthető intézkedés, például az importtilalom vagy a vámemelés, de akadnak újabbak is, amelyek például arra buzdítanak, hogy egy-egy adott országban lehetőség szerint helyi termékeket vásároljanak. Catherine Ashton kereskedelmi biztos a jelentést ismertetve leszögezte, hogy a válság során egyelőre sikerült elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, a protekcionista spirált, de úgy vélte, továbbra is figyelmesnek és óvatosnak kell maradni e téren.

gazdasági válság Központi Statisztikai Hivatal USA munkanélküliség
Kapcsolódó cikkek