Magyar gazdaság

Japán: száguldó GDP, váratlan fellendülés

Talpra állt a japán gazdaság. Erre utal legalábbis, hogy a harmadik negyedévben 4,8 százalék volt a bővülés éves szintű üteme.

A vártnál is erősebbnek bizonyul a japán gazdasági konjunktúra. A harmadik negyedévben 1,2 százalékos volt a bővülés az előző három hónaphoz képest, ami éves szintre felszorozva 4,8 százalékos GDP-növekedésnek felel meg. A tokiói kabinet szerint a friss adatok egyértelműen a japán gazdaság talpraállásának erejét bizonyítják.

A fellendülés fő hajtómotorja az élénkülő mellett a gazdasági teljesítmény 60 százalékát nyújtó hazai fogyasztás volt. Előbbi 0,4, utóbbi pedig 0,8 százalékkal járult hozzá az 1,2 százalékos negyedéves bővüléshez. A vállalati beruházások 1,6 százalékkal bővültek.

A japán gazdaság a belföldi kereslet erősödése ellenére rövid távon továbbra is jelentős mértékben exportfüggő marad - figyelmeztetnek elemzők. Ebből a szempontból pedig a jen erős árfolyama adhat okot az aggodalomra; a kurzus a kedvező konjunktúrahírek következtében tovább emelkedett.

A jó hírre egyébként csupán visszafogott árfolyam-erősödéssel reagáltak a japán börzék.

japán gazdasági konjunktúra japán gdp
Kapcsolódó cikkek