Magyar gazdaság

Ellentmondásos trendek a cégfelvásárlási piacon

Ellentmondásos a magyar cégfelvásárlási piaci trend, csökkenő tranzakciószám mellett növekszik az összérték

A cégfelvásárlási (M&A) piacon tevékenykedő cég adatai szerint a felvásárlások értéke az idén a júliustól szeptember végéig tartó időszakban elérte a 250 milliárd forintot, amely több mint duplája a tavalyi év ugyanezen időszaki értékének - közölte az Invescom Corporate Finance tanácsadó cég hétfőn.

Ezzel ellentétben a tranzakciók száma folyamatosan csökkent az elmúlt másfél évben. Az idén a harmadik negyedévben 19 tranzakciót zártak le az egy évvel korábbi 50-nel szemben.

Ennek megfelelően, az átlagos tranzakcióméret számottevően növekedett tavalyhoz képest: az idei harmadik negyedévben meghaladja a 13 milliárd forintot, szemben a 2008 harmadik negyedévi 2,5 milliárd forintos értékkel.

Az Invescom Corporate Finance - amelyet az ACQ pénzügyi magazin az év M&A tanácsadójának választott Magyarországon - megítélése szerint 2009 nem a gyors talpraállás éve a globális cégfelvásárlási piac első 9 hónapban nyújtott teljesítményét tekintve. A globális befektetői aktivitás - a tranzakciók összértéke alapján -, az öt évvel ezelőtti szintre zuhant vissza. A kedvező befektetői hangulat ellenére a harmadik negyedévben csupán 412 milliárd dollárt tett ki a tranzakciók összértéke világszinten, amely több mint 50 százalékos esést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az Invescom Corporate Finance független M&A tanácsadó társaság, 2000-ben történt megalakulása óta, több tucat sikeres cégértékesítési és tőkebevonási tranzakciót zárt le, amelyek összértéke meghaladja 250 millió eurót. Az Invescom a Global M&A tagja, amely a világ vezető partneri együttműködéseként, határokon átnyúló középméretű tőketranzakciókra szakosodott és összefogja a független M&A tanácsadó társaságokat.

tanácsadás makrogazdaság cégfelvásárlás
Kapcsolódó cikkek