Magyar gazdaság

Év elején indul a szegények bankja

Január elején kezdődik a három évre tervezett szegények bankja kísérleti projekt. A mikrohitelezési programnak az a célja, hogy a mélyszegénységben élők különböző vállalkozások beindításával munkához jussanak. A 400 millió forinttal gazdálkodó program az ország legszegényebb régióiban élő, tartósan munka nélkül lévő, sok esetben roma lakosság számára teremt lehetőséget arra, hogy létfenntartásukat helyi vállalkozásokkal tudják biztosítani.

Mindehhez a projektet működtető nonprofit szervezet szakemberei nyújtanak segítséget: ők lesznek azok a közgazdászok, szociális munkások, akik mind a vállalkozások megszervezéséhez, beindításához, mind a szükséges adminisztratív teendőkhöz biztosítják a hátteret. A fejlesztési és gazdasági minisztériumban a programról tartott tegnapi sajtóbeszélgetésen elhangzott: a külföldi mintán alapuló szegények bankja nem fogyasztási, hanem vállalkozói hitelt nyújt viszonylag magas, 20 százalékos kamattal, másfél éves futamidővel.

A vállalkozások beindításához 200 ezertől egymillió forintig lehet hitelt igényelni. Feltétele, hogy a vállalkozói csoportnak legyen üzleti terve, amelynek elkészítésében ugyancsak a mentorok nyújtanának segítséget. Üzleti tervre azért van szükség, mert ezáltal válik ellenőrizhetővé, hogy valóban vállalkozói és nem fogyasztási célra költik a felvett összeget. A hitelt abból a haszonból kell visszafizetni, amelyet a vállalkozás kitermel. Egy-egy beindult vállalkozást, illetve eredményességét a program mentorai kontrollcsoportokon keresztül mérik. Ahhoz, hogy a vállalkozásba kezdő csoportok létrejöjjenek, valamint az általuk végzett tevékenység beinduljon, a szegények bankját elindító Kiút program szakemberei szerint öt-hat hónapra van szükség.


Polgár András és Ujlaky András, a program képviselői a sajtóbeszélgetésen elmondták: azt tartanák sikernek, ha a felvett hitelek 75 százalékát visszafizetnék a folyamatosan működő vállalkozások, illetve ha a projektben részt vevők életkörülményei javulnának. Polgár és Ujlaky szerint a vállalkozások akkor lehetnek életképesek, ha az azokat létrehozók mondanák meg, mit akarnak csinálni. Éppen ezért a program mentorai nem is szabnák meg egyik hitelfelvevő közösségnek sem, milyen vállalkozásba célszerű kezdeni. A projekt elsősorban Magyarország északi, északkeleti régiójára összpontosít, leginkább Borsod megyére. Vállalkozásokat a legkülönfélébb közösségekben lehetne indítani: városokban ugyanúgy, mint elszigetelt, mezőgazdasági jellegű kistelepüléseken. Ezzel kapcsolatban a sajtóbeszélgetésen szóba került: a szegények bankja nevű intézmény a világ 160 országában működik, Bangladestől az Egyesült Államokig. Magyarországon a program elindítását kutatások előzték meg, ezek alapján döntöttek úgy a szakemberek, nálunk is van fogadókészség a szegények bankja egyelőre kísérleti jellegű meghirdetésére.

A kezdeményezés 135 millió forintos állami támogatást is kap. A mikrohiteleket a Raiffeisen Banktól lehet igényelni, magát a programot egy nonprofit szervezet koordinálja. A szegények bankja elindításához számos cég úgy ad támogatást, hogy eszközöket – gépkocsikat, számítógépeket – biztosít a szakemberek munkájához.

A szegények bankja program számokban

- Kamat: 20 százalék

- Futamidő: másfél év

- Hitelösszeg: 200 ezer–1 millió forint

- A program költségvetése: 400 millió forint

- A program kifutása: 2-3 év

- Futamidő: másfél év

- Hitelösszeg: 200 ezer–1 millió forint

- A program költségvetése: 400 millió forint

- A program kifutása: 2-3 év -->

Ujlaky András Szegények Bankja Polgár András
Kapcsolódó cikkek