Magyar gazdaság

További megszorítások

Görögországban is a megszorítások éve lesz 2010 – derült ki George Papandreu miniszterelnök hétfőn késő este mondott beszédéből.

A balkáni ország éppúgy a túl nagy költségvetési hiány leszorítása végett kényszerül kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedések meghozatalára, mint jó néhány más állam Európában. Romániában, Lettországban vagy Litvániában már az idei évet is a költségvetési szigor jellemezte, de 2010-ben is folytatni kénytelenek a restrikciót. Írország polgárai számára szintén 2010-ben jön a feketeleves.

Az egyes államok válságkezelő receptjei között azonban nagyok az eltérések. Az íreknél például általános a bércsökkentés a közszférában, a görögök viszont a havi kétezer euró alatti közalkalmazotti fizetéseket még reálértékben is növelni akarják. Magyarország talán minden más államnál korábban kezdett bele az egyensúly megteremtéséhez elengedhetetlen intézkedéssorozatba.

A Bajnai-program számos elemét már az idén hatályba léptették, mások a következő évre maradnak. A tervezett megszorítások ebben az esztendőben 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forint értékűek lehetnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Románia gazdasági válság Lettország balkáni országok
Kapcsolódó cikkek