Hazánkban jelenleg 678 ezer vállalkozás működik, ezek csaknem 1,7 millió munkavállalót alkalmaznak, vagyis az üzleti szféra foglalkoztatottjainak 70 százalékát – árnyalta a képet Varga István. A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a vállalkozói adók 60 százalékát a magyarországi kkv-szektor fizeti be, exportrészesedésük ugyanakkor továbbra is csekély, mindössze 27,8 százalékos.

A 2008 óta tartó gazdasági és pénzügyi válság természetesen ezt a vállalkozói szektort sem kímélte. Varga István a tárca felmérésére hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben a vállalkozások 88 százaléka számolt be árbevételének csökkenéséről. Ennek ellenére jóval optimistábbak voltak a gazdasági kilátásaik tekintetében, mint 2008-ban.

A kormány a válságra reagálva tavaly 466,3 milliárd forintnyi államilag támogatott hitelt folyósított a kkv-szektornak: a garanciaprogram keretében 50 milliárddal növelte a kis- és középvállalkozóknak nyújtott támogatott hitelek arányát. A krízis hatásainak enyhítésére 111 milliárd forintos forrásátcsoportosítást hajtott végre a kormány: ebből 2009 végéig 60 milliárd került a vállalkozásokhoz, a fennmaradó részre pedig május környékén nyílnak meg a különböző pályázati lehetőségek.

Szintén a válság okozta károkat hivatott enyhíteni a 4+1 néven elhíresült munkahelymegőrző program is szektorban: 2009-ben csaknem 17 milliárd forintból 18 ezer munkahelyet őriztek meg. HM