Magyar gazdaság

Dolgozzanak többet a segélyezettek!

Az alacsony jövedelműeknek juttatott jövedelemkiegészítő segélyek csökkentését szorgalmazza a német kormány gazdasági tanácsadó testületének vezetője.

Wolfgang Franz mannheimi közgazdászprofesszor – aki először a szakszervezetek, majd később a munkaadók ajánlására került be az „öt bölcs” néven emlegetett testületbe – a társadalmi igazságosság és a munkára ösztönzés szempontjaival indokolja javaslatát.

Franz szerint nagyjából harminc százalékkal kellene csökkenteni az Arbeitslosengeld II (ALG II) néven emlegetett – ám nemcsak munkanélküliek, hanem a rászoruló munkavállalók által is igényelhető – segély összegét.

Ugyanakkor biztosítanák azt, hogy a segélyezettek pluszkeresetükből harminc százalékkal nagyobb részt tarthassanak meg, mint jelenleg. A 2005-ben bevezetett AG II szabályai értelmében egy egyedülálló személy havi 359 euróra számíthat, de egy négytagú család akár 1200 eurót is kaphat; ezenfelül „méltányos szintű” lakhatási költségeiket is megtéríti az állam.

A javaslat fontos eleme az, hogy aki a munkaerőpiacon nem tud elhelyezkedni, annak az önkormányzatok vagy jótékonysági szervezetek adhatnak munkát. Így biztosítanák, hogy a segélyezettek számára nem az összes jövedelem csökkenését, hanem az aktív tevékenységgel szerzett pénz arányának – és akár az összjövedelemnek – a növekedését hozná a reform.

Wolfgang Franz felvetését egyelőre nem kommentálták berlini kormánykörökben. Az új pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble azonban legkésőbb 2011-től jelentős spórolásokat tervez az államháztartási helyzet javítása érdekében, és ez alighanem a szociális kiadásokat is érinti majd.

Németország gazdasági válság szociális háló
Kapcsolódó cikkek