A magyar tulajdonú, közepes méretű cégek külföldi jelenléte már ma sem példa nélküli, ám sok cégvezető, tulajdonos ma még alábecsüli a külföldi piacokban rejlő lehetőséget cége számára, vagy éppen túl kockázatosnak tartja a nemzetközi porondra való kilépést, az azzal járó, várható előnyökhöz képest. Pedig ma már igen kifinomult technikák léteznek arra, hogy a valós kockázatokat a helyükön kezeljék, és pontosan felmérhetővé váljon a potenciális terjeszkedésben rejlő üzleti lehetőség, a cégeknek leginkább ezeknek a konzekvens alkalmazását kell elhatározniuk - mondja Bodor Kornél, a Deloitte Feltörekvő Középvállalatok Csoportjának vezetője.

Elismeri, hogy a nemzetközi terjeszkedésnek mindig vannak kockázatai, s különösen igaz ez a jelenlegi gazdasági környezetben. Az új piacok meghódításának egyik leghatékonyabb módja azonban kétségtelenül a felvásárlás, főleg, ha a kiszemelt külföldi vállalkozás életében a piacvesztéssel, profitcsökkenéssel, likviditási gondokkal járó időszak csupán átmeneti, valamilyen nehezen befolyásolható külső faktor által kikényszeríttet jelenség, de az adott társaság egyébként ígéretes termékekkel és megalapozott jövőképpel rendelkezik. Ilyen, nehezen befolyásolható faktor a válság.
Ám a sikerhez fontos feltételeknek kell megfelelni - derül ki a Deloitte által kiadott közleményből. Ilyen feltétel jól meghatározott, hosszú távú növekedési stratégia és jól megfogalmazott célok. Rögtön az elején célszerű megvizsgálnia azt is, hogy a megvásárolni tervezett cég irányítására rendelkezik-e kompetens menedzsmenttel.

Szükséges, hogy a cég belső rendszerei tegyék lehetővbé akár a saját, akár az akvirált cég teljesítményének megfelelő minőségű pénzügyi követését, esetleges integrálását. A transzparenciát és a jobb összehasonlíthatóságot szolgálja, ha a helyi előírásoknak megfelelő éves beszámoló mellett mind az akvirálandó társaság, mind a terjeszkedő hazai vállalat rendelkezik a nemzetközi számviteli sztenderdeknek megfelelő, IFRS szerinti beszámolóval is - hangsúlyozza a szakértő. S persze az akvirálással kapcsolatos kockázatok vizsgálatára is sok megközelítésben sort kell keríteni.