Magyar gazdaság

Íme Orbán Viktor gazdaságpolitikai tervei! - Videó!

Orbán Viktor szerint egy gazdasági esemény is nagy médiaeseménnyé vált, miközben a híradókat a bűnügyek uralják.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt elhangzott beszédében kiemelte: Ma a kétharmados többségről szóló spekuláció idő előtti, a magyar néplélek azonban szeret a nem megválaszolható kérdésekre koncentrálni. "Már vesztettem választást azzal, hogy felcseréltem a sorrendeket".

A német külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket a Fidesz elnöke: arról, hogy milyen lesz az elkövetkező évek gazdasági környezete. A külügyminiszter szerint német gazdaság jó esetben két év múlva jut vissza a válság előtti szintre.

A magyar politikában ma nem intellektuális deficit van, mert minden tudás rendelkezésre áll egy jó gazdaságpolitika elkészítéséhez. Amikor a jelenről van szó, a kép sötét, amikor a jövőről, az összes mutató felfelé indul - ez a reformkommunizmus maradványa. Ez olyasmi reformját jelenti, ami még nem valósult meg.

Online TV Shows by Ustream

Az új kormány előtt óriási dilemma áll. El fog jönni az igazság pillanata és ezt úgy kell közölni, hogy a lassan helyreálló bizalmat nem romboljuk le. Hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, arról Orbánnak saját bevallása szerint fogalma sincs. A Fidesz elnöke leszögezte: koncentrálni kell egy egységes, nem koalíciós kormány létrehozására. Ha egységes kormány jön létre, a magyar gazdaság óriási lehetőséghez jut. Ma a kétharmados többségről szóló spekuláció idő előtti, a magyar néplélek azonban szeret a nem megválaszolható kérdésekre szeret koncentrálni. "Már vesztettem választást azzal, hogy felcseréltem a sorrendeket".

A politikában a nehéz feladat ugyanakkor nem negatív, sőt: az egyetlen inspiráció. Orbán leszögezte: óvakodna attól, hogy megdícsérje saját korábbi kormányát, de hozzátette: ismeri munkatársait, elég tapasztalattal rendelkezik, nem a sötétbe történő ugrásra készül.

A davosi csúcs megszólalásainak egy végkicsengése volt: a kapitalizmusra a piaci spekuláció jelenti a legnagyobb veszélyt. Mert a spekuláció hamis illúziót táplál, azt, hogy munka nélkül is fenntartható a gazdaság. A világgazdasági változások mindenhol szembenézésre kényszerítik a politikusokat. Olyan pénzkapitalizmus alakult ki, amely a más pénzének kockáztatását tekinti normának, értékteremtés nélkül. Az értékpapír piac azonban csak akkor értékes, ha a termelés támogatja. A pénzkapitalizmus számára csak a jelen számít.

Ez a hamis gondolkodás a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy egy bajban lévő cég profitot mutathat ki, csak azért, mert átminősítették. Egyre kevesebb vállalkozás marad fenn és egyre kevesebb új cég jön létre. A kapitalizmus jövőjének megtárgyalása mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a legfontosabb. A világgazdaságban keleti szél fúj, azokat az országok sikeresek, amelyekben termelés folyik. A jövő egyik axiómája: a munkát soha nem válthatja ki a spekuláció.

További tanulság, hogy a világgazdaság összeomlását csak az állami beavatkozásnak köszönhetően sikerült elkerülni. A nemzetgazdaságok fontosságának kiemelése nem pusztán protekcionizmus, hiszen ezek a gazdaságok jobban működnek, mint a nemzetközi hálózatok.

Sajnos, Magyaroszágon nem működik jól a nemzetgazdaság, mert sajátos tehertétel nehezedik rá. Nálunk ugyanis nem csak piaci, hanem még veszélyesebb, politikai spekuláció uralkodott el. A kormányzatok folyamatosan tudatosan meghamisították vagy késleltették a gazdaságra vonatkozó adatokat. A cél, hogy senki ne legyen tisztában a valós helyzettel, ezért tűnik süketek párbeszédének a szakmai szervezetek és a kormány közötti kommunikáció.

Ide tartoznak a privatizációk is, amelyeknek bevételeit soha nem a gazdaság fejlesztésére fordították, erre példa a reptér magánosítása. A nyakló nélkül felvett külföldi hitelekből szintén nem láttak semmit a hazai termelők, mert ezeket jóléti kiadásokra fordították. 2002-ben felmondták a rendszerváltás alappilérét, azóta növekedett meg az államadósság.

A politikai spekuláció következménye a körbetartozás, a politika használta a költségvetési lyukak betöltésére az Önök pénzét - fogalamazott Orbán Viktor. A kormány tehát felélte a jövőt, sajátmagát finanszírozta. Ennek egyenes következménye a munkanélküliség növekedése és a szociális problémák. A magyar gazdaság teljesen leállt, ezért a harmadik legkockázatosabb a hazai gazdaság.

Cikkünk folytatódik!

Lapozzon!

De a legsúlyosabb kár, hogy mostanra az emberek nem hisznek a magyar gazdaságban. Azt tapasztalják, hogy nem érdemes vállakozni, becsületesen dolgozni, csak ügyeskedni. Ezért menekülnek Magyarországról a tehetségek és a cégek. Leszögezte: ismeri a magyar embereket, ezért hisz a vállalkozók legendás rátermettségében, ez jelentős hajtóerő az ország számára. A polgári kormányzás idején a magyar vállakozók "csodát tettek": egyszerre csökkent az infláció, a munkanélküliség és az eladósodás. A jó kormány mellett az individualista törekvések jelentik a legfontosabb támogatást a gazdaság számára. Az ország már rég csődbe került volna, ha csak a kormányzati politikán múlt vona.

Magyarország rendelkezik olyan természeti és szellemi adottságokkal, amelyek előnyt jelentenek számára. A magyar nemzetben komoly tartalékok vannak. Tízből nyolc ember a legfontosabb feladatnak a gazdaság helyreállítását tekinti. Mit kell tenni ennek érdekében? Sokan azt gondolják, hogy ehhez szakpolitikai vitákra van szükség, de ez nem igaz. Minden szakpolitikai kérdésekre világos alternatívák állnak rendelkezésre, de új irányra van szükség.

Először is le kell számolni néhány régi illúzióval: a piac mindenhatóságával, a nemzegazdaság szerepének lebecsülésével és az állam szerepének csökkentéséve. A politikusok a társadalmilag fontos célok mögött fel tudnak sorakozni. Amikor egy fa az útra dől, kétféle ember csoportosul köré: az egyiknek remek ötletei vannak, a másik inkább elkezdi lehúzni az útról. A magyar gazdaság helyreállításához "harminc markos legényre" van szükség. Erő és józan ész szükséges, mert a feladat nem bonyolult, csak nehéz. Ehhez erős kormányra van szükség, mert a gyengék mindig spekulációba menekülnek. A kabinetnek a sikeres programokat kell követni, erre példa a Széchenyi-kártya.

Az első feladat a gazdasági helyzet pontos feltárása, az államháztartás adatainak megismerése. Ezután egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket kell biztosítani a vállakozások számára. Ennek része a más európai orzságokban biztosított arányok bevezetése a közbeszerzéseknél. Helyre kell állítani a fizetési határidőket: először 30, majd 8 naposra.

A kormány nem hívhatja fel az adózásra a cégeket, ha maga tartozik az állam szerveknek. A külföldi gazdasági kapcsolatokat helyre kell állítani és védeni a hazai erőforrásokat: a vízkészletet és földet, a termékeket. A termőföld hazai kézben tartása kapcsán nem Brüsszelben kell bízni, hanem követni más uniós tagországokat, ahol moratórium nélkül sem vásárolhatnak földet külföldiek.

A magyar gazdaságnak magyar lábon kell állnia. Az elmúlt években jellemző volt, hogy a politika és a gazdaság vagy harcolt vagy nem vett tudomást egymásról. A két területnek a termelés érdekében össze kell fognia. A spekulációt csak együtt tudják háttérbe szorítani, egy közös érték megtalálásával. Ma ez a közös érték a munka. Létre lehet hozni tíz év alatt egy millió munkahelyet Magyarországon, de az embereket vissza kell tolni a munkaerőpiacra. Nem lehet sikeres a kormány, ha növekszik a munkanélküliség.

A Fidesz elnöke elmondta azt is: gátlás nélkül kell alkalmazni az uniókonform piacvédő intézkedéseket.

A megvalósításhoz megállapodást kell kötni a Kamara és a leendő kormány között, nem a választásokra, hanem az azt követő munkára. A megállapodás alapján a kormány és a Kamara együtt készítené el program gazdasági fejezeteit.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek