Magyar gazdaság

Legalább 3 százalékos GDP-növekedést jósol Molnár Csaba

Magyarországon a gazdasági növekedés üteme jövőre 3-3,5 százalék lehet, ha az ország marad a mostani makrogazdasági pályán, az idén már csökkenő pályára áll az államadósság GDP-arányos szintje – jelentette ki csütörtökön Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban 2010-től?" előadássorozaton.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy a magyarországi makrogazdasági kiigazítás, az államháztartási konszolidáció már 2006 nyarán elkezdődött, ezért a gazdasági válság 2007 évi kibontakozásakor az egyensúlyteremtésre irányuló folyamatok javában folytak az országban.

A kancelláriaminiszter továbbá hangsúlyozta, hogy ha 2006-ban nem indul el a költségvetési kiigazítás, az állami túlköltekezés lefaragása, lehet, hogy 2008 őszén az IMF segítsége is kevés lett a nagyobb bajok elkerülésére.

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a következő kormánynak szűk lesz a gazdasági mozgástere, a nemzetközi pénzügyi helyzet labilis, "ha valaki szembe akar menni az IMF és az elvárásaival, az ország finanszírozása nehezebbé válik".

A vezérigazgató szerint középtávon az igazi nagy kérdés az, hogy "euró-ügyben" mi lesz a következő kormány álláspontja, a bevezetésre dátumként adódik 2014. január elseje, de ehhez már 2011-2012-ben 3 százalék alá kell levinni az államháztartási hiányt.

GDP IMF makrogazdaság molnár csaba
Kapcsolódó cikkek