Magyar gazdaság

Vállalkozást indítana? Pályázzon uniós mikrohitelre!

Az Európai Unió négy éven át 100 millió eurót biztosít a hátrányos helyzetű emberek vállalkozásainak, illetve foglalkoztatásának támogatását célzó hitelkeretre.

"Örülök, hogy megszületett az uniós garanciavállalással megvalósuló  mikrohitelezés megindulását lehetővé  tévő megállapodás, és  így néhány hónapon belül több tízezren kaphatnak lehetőséget az újrakezdéshez" - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő azután, hogy az Európai Parlament nagy többséggel csütörtökön elfogadta az új közösségi eszköz finanszírozásáról szóló jelentését.

A 2010-13 közötti időszakra az 100 millió eurót biztosít közösségi forrásokból az új mikrofinanszírozási eszközre, amely azoknak a társadalmi csoportoknak kínál újrakezdési esélyt, akik a válság miatt nehezen jutnak hitelhez, és szívesen fognának vállalkozásokba. Az Európai Parlament ma 60 millió eurót a Progress közösségi program alapjából, 40 milliót pedig a költségvetés tartalékaiból hagyott jóvá erre a célra. Ez az összeg az Európai Beruházási Bank és a kereskedelmi bankok hozzájárulásával 500 millió euróra is nőhet.

A kompromisszum része az a nyilatkozat, amelyben az Európai Bizottság vállalja, hogy amennyiben a Progress programban rendelkezésre álló összeget jó ütemben használják föl a tagállamok, kész a hátralévő három évben a tartalék terhére újabb 20 millióval föltölteni. A parlamenti elfogadás előtt elhangzott felszólalásában Göncz Kinga kiemelte: a tárgyalópartnerek, és különösen az idén januárban hivatalba lépett spanyol EU-elnökség pozitív hozzáállása nélkül aligha született volna meg ilyen gyorsan a kompromisszum.

A képviselő hangúlyozta: a mikrohitel hatékony eszköz a válság kedvezőtlen szociális következményeinek az enyhítésére, a csökkentésére. "Most arra van szükség, hogy a rendelkezésre álló pénzt a tagországok igyekezzenek minél előbb, és minél teljesebben fölhasználni. Máris rengeteg az érdeklődő" - mondta. Göncz Kinga fölhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament foglalkoztatási és szociális ügyi szakbizottsága folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a program működését.

uniós mikrohitel gazdaságélénkítés Európai Unió
Kapcsolódó cikkek