Magyar gazdaság

Barrosóval tárgyalt az MGYOSZ társelnöke

Dr. Vadász Péter, az MGYOSZ társelnöke a BUSINESSEUROPE tízfős munkaadói delegációjának tagjaként tárgyalt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével a tartós gazdasági és pénzügyi válság munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásairól, illetve azok enyhítésének lehetőségeiről - tájékoztatott a MGYOSZ.

Az egyeztetésre az Európai Tanács éves Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozóján került sor Brüsszelben.

Az Európai Tanács 2010. március 25-én tartotta meg éves rendes Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozóját, melynek kiemelt témája a gazdasági és pénzügyi krízis, illetve annak a foglalkoztatásra gyakorolt hatásai, valamint az új európai gazdasági stratégia, az Európa 2020 irányelvei voltak.

A José Manuel Barroso elnökletével, valamint a magyar kormány részéről – mások mellett – Bajnai Gordon miniszterelnök, illetve Herczog László szociális és munkaügyi miniszter részvételével megrendezésre kerülő csúcstalálkozón elhangzott, a krízisből kifelé vezető út egyben egy új európai gazdaság irányába mutató folyamat kezdetét is kell, hogy jelentse.

Az Európai Tanács elnökét, Herman van Rompuy-t is vendégül látó csúcstalálkozó egyik legfőbb célja az volt, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet arra: kizárólag stabil kormányzati rendszerek együttműködésében adódik lehetőség az Európa 2020 stratégia teljes körű megvalósítására. A tagállamok közötti jobb koordináció, továbbá a szociális partnerek megfelelő bevonása által, célzott és nagyratörő kormányzati stratégiák kialakítására van szükség a foglalkoztatás és a termelékenység javításához, illetve a társadalmi kohéziót eléréséhez.

Az európai munkaadói oldalt reprezentáló BUSINESSEUROPE negyven tagszervezete közül hat szövetség képviseltette magát a találkozón – ezek egyikeként az MGYOSZ képviseletében Dr. Vadász Péter társelnök is felszólalt a Brüsszelben összegyűlt európai vezetők előtt. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi és gazdasági válság, valamint annak az európai társadalomra gyakorolt hatása európai szintű válaszokat igényel, egymagában ugyanis még a legnagyobb és legerősebb országoknak sem sikerülhet a kilábalás. Kiemelten fontos tehát – a tripartit találkozó alapelveinek megfelelően – a szociális partnerek bevonása, hiszen az új európai gazdasági modell megvalósításához a munkaadók és a munkavállalók felelősségvállalása egyaránt szükséges.

„A BUSINESSEUROPE és 108 éves magyar tagszövetsége, az MGYOSZ a többi európai szociális partnerrel közösen helyezkedett arra az álláspontra, miszerint a két fontos elemét, a rugalmasságot és a biztonságot egyaránt fejleszteni kell”, hangsúlyozta Dr. Vadász Péter. A Magyarország előtt álló feladatokról szólva az MGYOSZ társelnöke elmondta: „mindenekelőtt hatékony és fenntartható szociális védelmi rendszerre, valamint kiegyensúlyozottan működő szociális párbeszédre van szükség. E párbeszéd egyik legfontosabb feladata, hogy megoldást találjunk arra a sajnálatos és sajátos magyar problémára, miszerint hazánkban a munkaképes lakosságnak csak nagyjából 55 százaléka dolgozik, miközben az európai cél a 75 százalék elérése. Ennek a súlyos helyzetnek a megváltoztatásához a magyar kormány és a szociális partnerek szoros együttműködésére lesz szükség.”

Barroso businesseurope MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek