Magyar gazdaság

Elszámoltatná a Fidesz a kormányt

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a széndioxid CER kvóták további értékesítésével és kezdjen vizsgálatot az ügyben annak kiderítésére, valóban Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól a kvótákat megvásárló Hungarian Energy Power Kft. volt-e az ideális vevő - mondta Varga Mihály, az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály felháborítónak nevezte, hogy az MSZP képviselői nem jelentek meg azon a bizottsági ülésen, amelyen a CER-kvóták ügyében tettek volna fel kérdéseket az ellenzék részéről. Az ülés így ad-hoc beszélgetéssé alakult a jelenlévő fideszes képviselők és a környezetvédelmi miniszter által az ülésre egy vidéki eseményre való hivatkozással maga helyett küldött személyek, Molnár József kabinetfőnök és Faragó Tibor szakállamtitkár között.

Tőlük a fideszes képviselők egyebek mellett arra a kérdésre sem kaptak választ, valóban 2009. decemberében alapították-e a Hungarian Energy Power Kft.-t, illetve van-e összefüggés nevezett cég és a Wallis csoport között - jegyezte meg Varga Mihály.

A bizottság elnöke szerint kiderült, hogy a kormányzat április 30-ig, azaz túlságosan gyorsan szeretné értékesíteni a CER kvótákat, mintha arról lenne szó, hogy lehetőség szerint minél kevesebb értékű jog maradjon az év második felére - fogalmazott Varga Mihály. A fideszes politikus szerint ez nem elfogadható, a választások előtt. A parlamenti képviselők és a nyilvánosság tájékoztatása nélkül ez az eljárás a maga nemében botrányos.

A kvótaértékesítést három európai kereskedési helyen fel kellett függeszteni a szabálytalan kvótaértékesítés miatt. A bizottság ugyanakkor nem kapott kielégítő választ arra a kérdésre, hogy mennyi köze van ehhez a magyar kormányzatnak.

Tekintettel arra, hogy 2007-ben és 2008-ban sem sikerült botrány nélkül megúszni a kvóták értékesítését, az a gyanú merült fel, hogy ezt nem megfelelő módon készítette elő az illetékes minisztérium - mondta a bizottság fideszes elnöke. Mint hozzátette, kiderült és az ülésen megerősítést is nyert, hogy a CER kvóták értékesítésén egy Cipruson bejegyzett off-shore cég, valamint egy hongkongi kereskedőcég realizált hasznot. Sem az államtitkár, sem a kabinetfőnök ezt az értesülést nem cáfolta - hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

szén-dioxid kvóták kvótakereskedelem
Kapcsolódó cikkek