Magyar gazdaság

Jobbik: kitörési pont a turizmus

Kiemelt szerepet szánnak a turizmusnak az országos listát állító nagy pártok, a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik is, az LMP és az MDF külön nem foglalkozik az ágazattal, a Civil Mozgalom az egyediségre fektetne nagyobb hangsúlyt az interneten közzé tett választási programok alapján.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) programja szerint cél, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban se csökkenjen a turizmusra fordítható források aránya. Támogatnák a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló, alulról szerveződő helyi turisztikai desztinációmenedzsment szervezetek megalakulását, valamint az új intézményrendszer térségi és regionális szintre történő kiterjesztését. A szocialista párt jogi és a közigazgatási környezetet a turisztikai vállalkozások hosszú távú jövedelmezősége és kiszámítható működése érdekében fejlesztené tovább.

A turizmus fejlesztése érdekében az MSZP erősítené a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség, fogyasztóvédelem és a klímabarát szemlélet érvényesülését.

A Fidesz-KDNP választási programjában az építőipar és a mezőgazdaság mellett kiemelt szerepet szán a turizmusnak. Úgy véli, hogy egymillió új munkahely kell ahhoz, hogy fenntartható növekedés és egyensúly jellemezze a magyar gazdaságot. Az új munkahelyek jelentős részét felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell a vállalkozóknak létrehozniuk. Az ilyen típusú új munkahelyek döntő többsége a Fidesz szerint egyebek mellett a turizmusban jöhet létre.

Az ország természeti adottságaira építve, így például a gyógyvízkincs hasznosításával az gyógyturizmus-központjává tenné a Fidesz Magyarországot. Programja szerint az ország gazdasági kapcsolatainak megújításával, szélesítésével a jelenlegi piacok megtartása mellett, a keleti irányban új piacok jöhetnek létre a turizmus számára is.

A Jobbik is a nemzetgazdaság kitörési pontjai közé sorolta programjában a turizmust. Így kedvező továbbfejlődési feltételeket biztosítanának az ágazatnak, kiemelten a gasztro- és borturizmusnak, az egészségturizmusnak, azon belül a gyógyturizmusnak. A belföldi turizmus fellendítése érdekében pedig újra adómentessé tennék az üdülési csekket. Látványosan fejlesztenék a vízi, az egészség-, öko-, életmód-, oktató és lovas turizmust.

Az MDF és az LMP programjában csupán egy-egy konkrét terület kapcsán tesz említést az idegenforgalomról. Az MDF szerint tudásalapú kereskedőházak létrehozásával lehetne segíteni egyebek mellett a turisztikai vállalkozásokat. Az LMP pedig a vizek védelmével, a vízgazdálkodással kapcsolatban szól a gyógyturizmus fejlesztéséről.

A Civil Mozgalom programjában elsősorban az egyediség hangsúlyozását emeli ki a turizmussal kapcsolatban. Szerintük negatívumok is kapcsolódnak a "csárdás-csikós-gulyás" országimázshoz. Ezért a program szerint az ország vonzerejének egyediségét kellene jobban hangsúlyozni, "kapcsoltan" kell kiaknázni és reklámozni a meglévő adottságokat, képességeket, fejleszteni az ezekre épülő turisztikai szolgáltatásokat, támogatva a helyi közösségeket, kisvállalkozásokat.

nemzetgazdaság turizmus MSZP Jobbik Fidesz gyógyturizmus
Kapcsolódó cikkek