Magyar gazdaság

Korlátozná Brüsszel a CDS-kereskedést

Júniusig elkészül a fedezetlen (naked) hitelbiztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) korlátozását célzó uniós törvényjavaslat - ígéri Michel Barnier.

A belső piaci ügyekért felelős európai bizottsági tag szerint ezzel megnehezítenék azoknak a spekulánsoknak a dolgát, akik a Görögországhoz hasonlóan válságos pénzügyi helyzetbe kerülő országok kárára üzletelnek.

A német és a francia kormány többször élesen bírálta azokat a befektetőket, akik fedezetlenül kötnek hitelbiztosítási ügyleteket, tehát anélkül, hogy ténylegesen rendelkeznének az adott ország állampapírjaival. Barnier tervei az ő aggályaikat ültetnék át az uniós jogba.

Ugyanakkor Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ellenzi a szóban forgó ügyletek betiltását. Szerintük azzal kellene javítani az átláthatóságot, hogy tőzsdére terelik a jelenleg nagyrészt azon kívül zajló CDS-forgalmat. Hasonló megállapodás született korábban a G20 fórumán is: eszerint 2012-ig a CDS-forgalom "lehető legnagyobb részét" a börzékre tennék át. Elemzők szerint egy európai korlátozás különben sem működne, hiszen a forgalom egyszerűen áttevődne Londonból a Wall Street-re.

 

keresledés ügyletek
Kapcsolódó cikkek