Magyar gazdaság

Kína: a fejlett országok veszélyeztetik leginkább a világgazdaságot

A kínai központi bank szerint a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázat ma a fejlett országokból származik.

"A fejlett gazdaságokban kialakult, tarthatatlan költségvetési helyzet ma a világ pénzügyi stabilitását fenyegető legnagyobb kockázat... A legnagyobb fejlett országokban a központi bankok által a pénzügyi piacokba pumpált likviditás és a támogatási politikák abbahagyásának bizonytalansága növelte a nemzetközi tőkefolyam labilitását, és ettől nehezebbé vált a rövid lejáratú finanszírozás kezelése a felzárkózó piacgazdaságok számára", olvasható a kínai központi bank vasárnapi nyilatkozatában, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi, washingtoni közgyűléséhez és a Húszak (G20) ottani tanácskozásaihoz időzítettek.

Odahaza a kínai központi bank mindent meg fog tenni az feltartóztatása, a kockázatok mérséklése végett, a közlemény szerint.

A kínai központi bank idén már kétszer emelte a bankok kötelező tartalékolási rátáját, és a tavalyihoz képest csökkentette a hitelkiáramlást. Egyelőre azonban nem emelte az alapkamatot, és a jüan árfolyamát szigorú ellenőrzés alatt tartotta. A közleményben az árfolyam-politikáról nem szóltak.

kínai központi bank IMF fejlett gazdaságok jüan G20 Világbank
Kapcsolódó cikkek