BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor távozásának szorgalmazása: Már reagál a piac

"A jelek szerint már reagál a piac" a magyar jegybank vezetőjének távozását szorgalmazó nyilatkozatokra, és a piaci hatások esetleges erősödése a kamatcsökkentési ciklus leállásához is vezethet - vélekedtek kedden londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital, a londoni City egyik vezető befektetési bankcsoportja a magyarországi kamatpálya jobb előrejelzése végett rendszeres "MNB-közleményelemző" szolgáltatást nyújt a befektetőknek a magyar jegybank minden kamatdöntő ülése után, kielemezve azokat a nyelvezetbeli különbségeket, amelyek a monetáris tanács egymást követő kommentárjai között mutatkoznak.

A cég kedden közzétett új "MC Tracker" elemzése ugyanakkor külön tárgyalja az MNB vezetőjével kapcsolatos politikai nyilatkozatokat, megállapítva: a magyar jegybanki alapkamat esetében érvényesülő kockázatot most már nem az inflációs vagy a gazdasági kilátások jelentik, hanem a kockázati felárak "politikailag indukált" emelkedése.

A Barclays Capital keddi londoni elemzése megemlíti Pokorni Zoltán aznapi tévényilatkozatát, amelyben a Fidesz alelnöke Simor András MNB-elnök lemondását szorgalmazta.

A cég citybeli szakértői szerint nem várható, hogy az MNB reagál "a politikai támadásokra", de ha a "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak a pénzügypolitikai enyhítési ciklus - vagyis a jegybanki kamatcsökkentések - leállítására.

A Barclays Capital elemzői szerint "a Fidesz által kiválasztott" esetleges új MNB-elnök sem folyamodna feltétlenül a hagyományostól eltérő pénzügypolitikai lépésekhez. Tekintettel azonban arra a bizalomra, amelyet a piac a jelek szerint a mostani MNB-vezetés iránt mutat, bármilyen "kierőszakolt változtatás" piaci kilengéseket okozhat, és ennek következményeként leállhat a jegybanki kamatcsökkentés - áll a londoni befektetési ház keddi elemzésében.

A piaci hatás lehetőségét más nagy londoni házak is már felvetették.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői a magyarországi választási eredményeket értékelő hét eleji kommentárjukban szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány és a jegybank közötti feszültség potenciális éleződése nyomást gyakorolhat a befektetői hangulatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.